Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painin MM-kultamitalisti Petra Olli: "Olisihan se siistiä, jos joku juuri tämän takia innostuisi painin tai ylipäätään liikunnan pariin"

EM- ja MM-kultamitalisti Petra Olli on ollut kesän ja syksyn Suomen-kiertueella lisäämässä tyttö- ja naispainin tunnettuutta.

– Kun kevätpuolella Painiliitto kysyi, ketkä haluavat isännöidä Petraa, ilmoitin välittömästi että olemme kiinnostuneita. Tämä osui sikäli meidän osaltamme hyvään saumaan, että olemme tänä syksynä aloittaneet myös tyttöjen oman painiryhmän, Kuopion Kisa-Veikkojen puheenjohtaja Teemu Saastamoinen kertoo.

– Toivomme, että vierailulla saamme näkyvyyttä ryhmälle ja sitä kautta lisää harrastajia lajin pariin.

Olli kommentoi kiertueen taustalla olevan toiveen kannustaa lapsia ja nuoria sekä painin että ylipäätään liikunnan pariin. Kiertue pysähtyi Pirtin koululla esittelemässä painia 2.–4. luokan tytöille ja piipahti Kisa-Veikkojen treeneissä. Koulun lajiesittelyssä syvennyttiin painissa käytettyjen liikkeiden lisäksi muutamaan parina tehtävään harjoitteeseen, joissa esimerkiksi kuljetettiin pari eri tavoin maton päästä toiseen.

– Olisihan se tosi siistiä, jos joku tulisi jälkeenpäin kertomaan, että innostui vaikka juuri painista tämän ansiosta, Olli pohtii.

Harrastajien määrä on ollut koko ajan pienessä nousussa.

Painin suosio on Saastamoisen mukaan Kuopiossa ollut tasaisessa ja rauhallisessa kasvussa. Kisa-Veikot on tiettävästi Kuopion ainoa seura, joka tarjoaa painia. Matolla käy viikossa noin kuusikymmentä harrastajaa.

– Olen ollut mukana kuutisen vuotta – siitä asti kun poikani aloitti painin – ja sinä aikana harrastajien määrä on ollut koko ajan pienessä nousussa.

Toinen hyvä mittari Saastamoisen mukaan on kisaavien painijoiden määrä. Siinä missä aiemmin hän ajoi poikansa kanssa kisoihin kahdestaan, lähdettiin seurasta viime vuonna kisaamaan 7–10 painijan voimin.

– Olemme päässeet lähtemään jo ihan joukkueena. Siinä mielessä meillä on hyvä boogie menossa.

Kisa-Veikoissa harrastajien ikähaarukka on aivan taaperoikäisestä noin viisikymppiseen.

Ryhmiä on tyttöryhmän aloituksen myötä neljä: 3–6-vuotiaille suunnattu nallepaini, johon osallistuvat lapsi ja vanhempi, 6–8-vuotiaiden nassikkaryhmä, tyttöryhmä sekä kisaryhmä.

– Tyttöryhmä antaa suurin piirtein 6–10-vuotiaiden tyttöjen harjoitella suunnilleen oman painoisten ja vahvuisten vastustajien kanssa. Se vähän suojaa haavereilta – ettei tule sellaista että vaikka käsi nyrjähtää tai muuten sattuu, koska vastustaja on paljon isompi tai vahvempi, Saastamoinen perustelee.

Kun ryhmässä treenaavat tytöt alkavat miettiä kilpailua, he siirtyvät todennäköisimmin kisaryhmään muiden kanssa.

– Se ei ole vielä meidän seurassamme ajankohtaista.

Petra Olli oli Kuopion Kisa-Veikkojen vieraana osana painikiertuettaan keskiviikkona 21. syyskuuta.