Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunneälyä, uniterveyttä, palautumista ja johtamistaitoja – Savonia AMK:n uusi valmentajakoulutus on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen

Ammattikorkeakoulussa työurallaan työskennellyt opetusneuvos Eija Vähälä toimii eläkepäivinään KuPS ry:n puheenjohtajana.

Hän laittoi viestiä entiselle työkaverilleen Savonian yrityspalvelujohtaja Kaija Sääskelle ja teki aloitteen valmennusosaajakoulutuksesta. KuPS toimisi kumppanina ja tiedottaisi koulutuksesta muillekin pohjoissavolaisille urheiluseuroille.

Sääski innostui juniorijalkapalloilijan äitinä Vähälän ideasta. Sääsken kätilöimänä syntyi valtakunnallisestikin ainutlaatuinen 25 opintopisteen koulutusohjelma.

– Koulutus sopii kaikkien muidenkin lajien valmentajille. Opiskelija vahvistaa samalla yleistä ammatillista osaamistaan ja saa valmiuksia itsensä sekä muiden ihmisten johtamiseen ja tiimityöhön, sanoo Sääski.

Sääski suosittelee koulutusta kaikille valmennuksesta ja johtamisesta kiinnostuneille. Koulutus alkaa tammikuussa, ja koulutus sopii työssäkäyville valmentajille, koska opintoja voi tehdä verkossa opiskelijan omassa aikataulussa.

Koulutusohjelma on hyödyllinen myös pelaajille.

– Toiveeni on, että tammikuussa aloittaisi vähintään 50–150 opiskelijaa. Onhan jo Kuopiossa satoja valmentajia juniorityössä. Saa nähdä myöhemmin, miten koulutusohjelmaan hakeudutaan valtakunnan tasolla.

Koulutusohjelman käytännön sisällöistä vastaavat tohtoriveljekset Ilkka ja Harri Virolainen, joilla on kokemusta mentaalivalmennuksesta.

He ovat kirjoittaneet myös kirjoja mielen voiman merkityksestä oppimisessa.

Valmentaja on tärkeä osa seuran brändiä. Usein vanhemmat ja suuri yleisö mieltävät seuran siten, millaisen mielikuvan valmentaja antaa itsestään. Valmentajien käytös on nykyisin kestopuheenaihe mediassa.

Myös valmentajan oma työhyvinvointi vaatii itsetuntemukseen liittyviä taitoja.

– Opetamme tunneälyn merkitystä, uniterveyttä, palautumismenetelmiä ja tiimin rakentamisen taitoja. Verkkoympäristössä käyty koulutuspaketti näyttää hyvälle myös CV:ssä. Ehkä koulutusohjelma on jollekin nuorelle valmentajanalulle sysäys muihin opintoihin ammattikorkeakoulussa, pohtivat Virolaiset.

KuPSin lisäksi hankkeen toinen merkittävä kumppani on Suomen Palloliitto. Valmentajat oppivat liiton koulutuksissa lajitaitoja. Savonian tarjoama koulutus syventää ihmisten käsittelytaitoja.

Koulutusohjelma on hyödyllinen myös pelaajille. Rakentavathan pelaajatkin urheilijabrändiä ja haaveilevat usein urheilu-uran jälkeisestä valmentamisesta.

KuPS on uudistanut muutoinkin valmennustaan rekrytoimalla lukuisia koulutettuja vastuuvalmentajia seuraan.

Uudet valmentajat aloittivat työnsä seurassa marraskuun alussa.