Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion korttelimuseossa jalkapallon aikamatka – Sankareita eri vuosikymmeniltä Olavi Rissasesta Urho Nissilään ja Ilmari Niskaseen

Kuopion korttelimuseon näyttely Jalkapalloa ja kunnian kenttiä kertoo esinein, kuvin, videoin ja tekstein pohjoissavolaisesta jalkapallohistoriasta. KuPSin kunniakkaiden hetkien lisäksi nostalgisia muistoja herättävät Koparien ja Elon historialliset hetket. Nuorempi polvi ei muista, että Koparit oli naisjalkapallon kärkiseura Kuopiossa.

Koparien naiset saavuttivat 1983 SM-pronssin ja paikan Suomen Cupin loppuottelussa. Koparit tai oikeastaan sen edeltäjä KPT on miehissäkin napsinut SM-hopeaa 1978 ja 1981. Huikeimmillaan Kuopion Elo, Koparit ja KuPS olivat yhtä aikaa mestaruussarjassa.

Korttelimuseon 6 huoneessa on herkistäviä kuvia nykyisistä ja takavuosien sankareista. Ilmari ”Immi” Niskasen ja Urho ”Upi” Nissilän valokuvat välittävät katsojalle Immin voitontahdon ja Upin jurouden. Upi ja Immi ovat esimerkkejä, miten pelaajapolku maakunnasta voi johtaa KuPSin kautta A-maajoukkueeseen ja ulkomaalaisiin seuroihin.

Koparit oli naisjalkapallon kärkiseura.

Niskanen on Kiuruveden Pallon ja Nissilä Siilinjärven Palloseuran kasvatti. Vitriinissä on Niskasen kengät, joilla hän upotti vuonna 2019 Turun Interin ja käynnisti keltamustat kultajuhlat. Näyttelyn kuvat kertovat, miten Immin tarina eteni nappulaikäisestä pojasta Huuhkajiin.

Esillä on myös Jukka Turusen kenkäpari, jolla hän pelasi voitokkaasti vuonna 1989 Helsingin Olympiastadionilla Suomen Cupin loppuottelussa. Yksi näyttelyn vaikuttavimmista kuvista on KuPSin naisten Anni Korhosen riemua tihkuva olemus hetkellä, jolloin hänelle on laitettu kultainen mitali kaulaan.

Näytteillä on pokaaleja suurista voitoista ja kaksi versiota KuPS-legendan Ari Savolaisen laatimasta kaikkien aikojen kuopiolaisjoukkueesta. Nuorempi palloilukansa voi paikata sivistystään ja tutkia, miltä näytti kiharatukkainen maestro Olavi Rissanen, joka paukutteli mestaruussarjassa 185 maalia 403 pelaamassaan pääsarjaottelussa.

Pelaajien varusteet näyttävät muuttuneen eri aikakausien muodin ja kehityksen virtauksissa. Sisähalleissa harjoitelleet voivat ihmetellä kuopiolaiskeksintöä, nappulakenkiä, joihin on upotettu auton nastat jäisiä talvikenttiä varten.

Jalkapalloilusta voi tulla peliuran jälkeen ammatti joko valmentajana tai seurahallinnossa. KuPSin nykyisen päätoimisen puheenjohtajan Markku ”Vine” Raatikaisen paita komeilee ajalta, jolloin Vine oli 1980-luvun jälkipuoliskolla KuPSin kapteeni.

Kuopion korttelimuseon näyttely perustuu vuonna 2020 ilmestyneeseen teokseen Kunnian kentät – kirja savolaisista jalkapallopyhätöistä. Näyttelyn käsikirjoitus on toteutettu yhteistyössä kirjan kirjoittajien Mikko Vehviläisen ja Jussi Kumpulaisen kanssa.

Näyttely on auki 22. lokakuuta 2023 saakka.