Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjaesittely | Lasse Lehtisen kirjoittama KuPSin juhlakirja – Tarinoita elämästä, voitoista, keltamustista kyyneleistä, savolaisesta jalkapallohuumorista ja huonosta käytöksestä

Urheiluseurojen historiikit ovat usein tylsää tilastoraportointia. Ensi perjantaina Savon Mafian kekkereissä Helsingissä julkistetaan KuPSin 100-vuotisjuhlakirja, Keltamusta legenda. Kirjan kirjoittanut Lasse Lehtinen puuttuu heti, jos hänen teostaan haukutaan historiikiksi ja oikaisee, että kyse on kaunokirjallisesta tuotoksesta, ei tilastosulkeisista.

Tarinoihin pohjautuva kirja sopii muillekin kuin jalkapallointoilijoille. Kirja käsittelee ihmiselämän pettymisiä, sankaritarinoita ja unelmia. Keltamustat kyyneleet voivat valua Vänärin kentälle kuten suru urheilun ulkopuolella. Jalkapallopolitiikkaan pesiytyvät yhteiskunnalliset peruspaheet raha, valta ja eriarvoisuus.

Lehtiselle ei ole mikään niin pyhää, etteikö seuran kriisejä voisi tarkastella mehukkailla letkauksilla ja keventävillä sanavalinnoilla. Kirjan tarinallinen luonne on nappivalinta.

Kirjassa vilisee satoja kuopiolaisen jalkapallon suuria ja pieniä sankareita vapaaehtoisista puurtajista kansainvälisiin tähtiin. Tuoreimmat sivut kuvaavat taiteilijapersoona, KuPSin valmentaja Simo Valakarin valtakautta, KuPSin naisten kultajuhlia ja eurokenttien taikaa.

Kirjassa vilisee satoja kuopiolaisen jalkapallon sankareita.

Takavuosina voittamattomassa seurassa keksittiin ylimielinen lausahdus: ”Hoppee on häppee”. Kirjan kuvagalleriassa 2010 fanit kantavat panderollia Maarianhaminan hopeajuhlissa, jossa tyydytään vähempään: ”Hoppee ei oo häppee”.

Kirja muistuttaa mitaleilla hemmoteltua nykykupsilaista siitä, että seura on käynyt lähellä tuhoa ja miten tuhkasta nousi suomalainen suurseura lompakkonsa avanneen savolaispojan ja erään Täti Tomeran ansiosta. Kirja antaa vastauksen, kuka on Niiralan kentän yksinäinen, kosketuksen keisari ja Savon stadilainen. Kirjassa kysytään, onko valmentaminen rakettitiedettä ja pohditaan miten KuPSista tuli muukalaislegioona.

Unohdetut sankarit saavat palstatilaa kuten Arka-Ari ja Peltipolvi-Boman. KuPSin perinne nojaa lyhytsyöttö-peliin. Osa valmentajista on kunnioittanut legendaarista pelityyliä, osa halventanut perinteitä pitkä pallo ja perään -versioilla.

Keltamusta Legenda on kattava kuvakirja. Suurista sankareista Aulis Rytkönen esittelee FC Toulousen Cup-kannua ja toinen kuva kertoo, kun hän veteraanina avaa Aulis Rytkösen kadun Keskuskentän nurkalla. Maestro ja maalintekijä Olavi Rissasen on ikuistettu kuviin sekä nuorena Itkonniemen orina että vuonna 2019, kun hän nousi harvinaiseen Suomen Palloliiton Hall of Fameen.

Kirjailija on kaivanut seuran salaisista kansioista erikoisen lääkärilausunnon. Lääketieteen lisensiaatti Veli-Pekka Kärjen allekirjoittamassa todistuksessa lukee, että Ari Savolainen saa rasituksen yhteydessä lieviä astmakohtauksia. Kohtaukset aiheuttavat naurua muistuttavan ”käkättävän” äänen. Ääni saatetaan tulkita mielenosoitukseksi tuomaria vastaan. Herkkähipiäisen tuomarin varalta Savolaisella oli pelipaidan taskussa erikoislääkärin todistus, jos tuomari uhkaili varoituksella eikä ymmärtänyt äänien johtuvan astmasta

Kirja paljastaa, että yksi järjestää sopupelejä, toinen pesee rahaa, kolmas pyörittää laitonta vedonlyöntiä. Lehtinen on sitä mieltä, että kuopiolainen jalkapallo on kaupungin kokoa suurempi ilmiö ja kiteyttää ajatuksensa manageri Bill Shanklyn sanoihin: ”Jotkut luulevat, että jalkapallossa on kysymys elämästä ja kuolemasta. Vakuutan teille, että kysymys on paljon vakavammasta asiasta.”

Lehtinen on Kuopiossa Matkuksen Suomalaisessa kirjakaupassa sunnuntaina 11. joulukuuta kello 12 ja keskustan vastaavassa liikkeessä kello 14 jakamassa omistuskirjoituksia.