Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VS-analyysi | Fanien silmissä Simo Valakari muuttui hetkessä sankarista konnaksi – KuPSin päävalmentajaksi Pasi Tuutti

KuPSin juhlavuosi käynnistyi tahmeasti. Päävalmentaja Simo Valakari valitsi venäläisoligarkkien omistaman virolaisen FK Audan ja rikkoi sopimuksen KuPSin kanssa. KuPS ei saanut Audalta edes korvausta kuten RoPS Toni Koskelan siirtyessä vuonna 2019 kesken sopimuskauden HJK:n valmentajaksi. Päävalmentajaksi nousseelle Pasi Tuutille tarjoutui sauma nousta Suomen valmentajaeliittiin.

Venäläistahot omistavat Audan sekä Valakarin pojan Onni Valakarin kyproslaisen FC Pafoksen että latvialaisen pääsarjaseura FC Rigan. Asetelma on yhtä outo kuin jos Ari Lahti omistaisi KuPSin lisäksi HJK:n.

Transfermarktin sivuston mukaan Pafosin pelaajien arvo on noin 20 miljoonaa euroa. Valakari on vieraillut usein Kyproksella ja ehkäpä hänen suunnitelmissaan on valmentajapolku Pafosiin. Ex-kupsilainen nykyisin Latviassa pelaava Janis Ikauniks kertoo Audasta, että seuralla on ”iso budjetti” pelaajahankintoja varten. Jos venäläisellä rahalla operoiva Auda menestyy, Valakarin seuraava pesti voisi olla lämpimän auringon alla Kyproksella

Valakarin tarinan luonne muuttui hetkessä sankarista konnaksi. Savon Sanomissa (25.6.2021) Kari Haavisto kuvasi Valakaria ”hurmuriksi”, mikä kuvaa hyvin, miten miestä fanittivat kannattajat ja seuran toimihenkilöt. KuPSin päättäjiin hurmuri vetosi tehokkaasti ja sai haluamansa vahvistukset kesken kauden ja ohi pelaajabudjetin.

Ihmisläheinen tyyli vetosi pelaajiin ja koko seurayhteisöön.

Valakari ruokki tietoisesti ihmisissä hyväksynnän ja tunnusten tarvetta. Hän osasi kuunnella ja kysyä ihmisten mielipidettä. Jos hän sai kritiikkiä, mies ei aloittanut tyypillistä vastahyökkäystä vaan saattoi todeta, että sinulla on viisaita ajatuksia. Hän osasi puhua pelaajille ja ympärillään oleville ihmisille tavalla, mitä he halusivatkin kuulla itsestään. Kivikasvoisilla valmentajilla on paljon opittavaa Valakarilta.

Ihmisläheinen tyyli vetosi pelaajiin ja koko seurayhteisöön. Poikkeuksellisesti Valakari uskalsi avautua keskeneräisyydestään ja jopa egoismin riskeistä tähtivalmentajan roolissa.

Miksi sitten sankarin tarina päättyi surullisesti Kuopiossa? Vaikuttaa siltä, että hetken lapsi näki elämänsä seikkailuna, millä utelias mies selitti nopeita käänteitään ja sanoi usein, että ”tämä on vain fudista.”

Kauden päätyttyä Valakari pohdiskeli, että onko hänellä kahden menestysvuoden jälkeen annettavaa Kuopiossa. Jos hän olisi kertonut tuolloin selvästi seuralle aikeistaan, pahin pettymys KuPSissa olisi vältetty.

Seuran edustajien mukaan Valakarin motivaation puute alkoi näkyä valmennuksessa, kun selvisi, että muita töitä oli tarjolla. Kaikkien rakastamasta sankarista kuoriutui kuopiolaisten silmissä lyhytjänteinen valmentaja ja seura siirtyi Pasi Tuutin aikakauteen.

Tuutti on seurannut läheltä päävalmentajia Toni Koskelaa, Arne Erlandsenia ja Valakaria. Tuutilla on tarpeeksi teoreettista tietoa. Jos KuPS olisi sivuuttanut hänet, pettymys olisi tuonut taustoihin uusia jännitteitä. Tuutin jalkapallotiedot ovat varmasti riittävän korkealla tasolla.

Päävalmentajana testataan hänen johtajataitoaan erityisesti silloin, kun menestykseen tottunut seuraa kohtaa heikkoja hetkiä.

Kaikki pääsarjatason valmentajat osaavat pitää harjoituksia.

Johtajuus mitataan taidolla virittää pelaajat huippuiskuun otteluissa ja kyvyllä tehdä muutoksia otteluiden aikana.