Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VS-analyysi | KuPSin puheenjohtaja Markku Raatikaisen päätoimisuus seurassa kesti vain runsaat viisi kuukautta

KuPSin liigajoukkueet jatkavat taistelua tulevalla kaudellakin SM-kullasta.

KuPS juhli viime torstaina kaupunginteatterilla 100-vuotisjuhliaan. Tilaisuuden lämminhenkisestä tunnelmasta huolimatta seurahallinnon sisällä on ollut pitkään jännitteitä. Muun muassa loppusyksystä liigajoukkueita edustava Kuopion Palloseura Oy ilmoitti luopuvansa tulevaisuuden kykyjä kasvattavista miesten kakkosen ja naisten ykkösen sarjapaikoista. Junioripuolta edustava KuPS ry ilmoitti, että heille tuli tieto täytenä yllätyksenä ja junioripuoli otti kyseiset joukkueet omalle vastuulleen.

Osakeyhtiön ja yhdistyksen välille syntyneestä kuilusta huolimatta kumppaneille ja faneille on vain yksi seurayhteisö. Tästä syystä pääomistaja Ari Lahden pitäisi tehdä seurassa pelisäännöt selväksi ennen kuin hallinnon ja toimihenkilöiden henkilösuhteet heijastuvat seuratoiminnan tuloksiin.

Yhdistys täytti 100 vuotta, mutta ilman 1998 perustettua osakeyhtiötä KuPS ei olisi noussut pohjakosketuksesta Suomen huipulle. Tuolloin osakeyhtiö osti seuran brändin ja sai emoseuran aseman turvatakseen KuPSin tulevaisuuden.

Seuran vastuu bisneksestä pitäisi kuulua emoseuralle. Yhdistys on lain mukaan yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon toimija. KuPS ry:n toiminnanjohtaja Jari Koistinen kaipaisi enemmän suunnitelmallisuutta juniorihallinnon ja osakeyhtiön välille.

– Olemme tehneet junioripuolella isoja kehitystoimia ja rekrytoinnilla parantaneet valmentajien osaamista. Osakeyhtiön ja KuPS ry:n yhteistyössä ja toimintatavoissa on kehitettävää. Koko seurassa on oltava yhteinen arvomaailma, vaatii Koistinen.

Irtisanomisia on ollut syystä tai toisesta runsaasti. Vuoden päivät sitten seuran markkinajohtaja Jukka Voutilainen erosi ja hän toimii nyt Savo Volleyssa. Selostajana tunnettu Juuso Ikonen siirtyi KalPan palvelukseen ja myyntityössä ollut ex-pelaaja Miikka Ilo jätti seuran. Päävalmentaja Simo Valakarin lähtö kesken sopimuskauden oli oma tarinansa.

Yllättäen vasta lokakuussa 2022 seuran päätoimisena puheenjohtajana aloittanut Markku Raatikainen siirtyi Helsingissä toimivan kasvuyritys EcoRealin asiakkuusjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi 20. maaliskuuta. Hän ennätti toimia seurassa vain runsaat 5 kuukautta.

– Nyt oli hyvä hetki lähteä, kun kumppanuudet on neuvoteltu valmiiksi ja kausi on alkamassa. Aika näyttää, toiminko päätoimeni ohella seuran puheenjohtajana, kuittaa Raatikainen työpaikan vaihdon.

Raatikaisen KuPS-rakkaus ei horju, vaikka työnantaja vaihtuu. Hän pelkää, että seura menettää muille seuroille ratkaisevasti kilpailuetua, jos stadionhanke ei ratkea pikaisesti.

– Olemme pian olosuhteissa liigan pahnan pohjimmaisena. Useilla liiga- ja jo Ykkösen seurojen paikkakunnilla kehitetään stadioneita nyky-yhteiskunnan normaalien palvelustandardien mukaisesti. Tilanne on kriittinen, sillä näköpiirissä on jo, että stadionnormit estävät pääsarjatason otteluiden järjestämisen Kuopiossa, sanoo Raatikainen.

Toimistotason kipuilu ei näy urheilullisessa arjessa. KuPSin liigajoukkueet jatkavat taistelua tulevalla kaudellakin SM-kullasta ja euromatka jatkuu naisissa ja miehissä.