Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VS-analyysi | KuPSissa harvinaiset pikapotkut – Päävalmentajan vaikutus säteilee koko jalkapalloseuraan

Jani Honkavaara palautti uskon: KuPS on sittenkin eurokelpoinen HJK:n haastaja.

KuPSin rahoittaja Ari Lahden omistajaohjaukseen eivät kuulu pikaiset henkilöstövaihdokset edes silloin, kun ympäristö reagoi vahvasti muutostarpeeseen. Lahti on luottanut valitsemiinsa avainhenkilöihin härkäpäisesti. Nyt Pasi Tuutti korvattiin Jani ”Honsu” Honkavaaralla vitkuttelematta, kolmen liigapelin jälkeen.

Moni odotti Honkavaaran valintaa jo kevättalvella, kun valmentaja Simo Valakari jätti seuran kesken sopimuskauden. Henkilöratkaisuissaan varovainen Lahti saattoi pelätä, että apulaisvalmentaja Tuutti aiheuttaisi suutahtamalla toisen kriisin, jos päävalmentajan paikkaa ei tarjota seuran omalle miehelle. Honsu olisi ollut jo kevättalvella valmis korvaamaan Valakarin.

Potkut ratkaisi viikon takainen Honka-peli, joka oli umpisurkea taaperrus. Tuutti sanoi julkisesti antaneensa pelaajille pelin jälkeen ”kotiläksyjä”. Kommentti kuulosti vastuun sysäämiseltä pelaajille ja lausunto taisi vain murentaa valmentajan auktoriteettia.

Honkavaarassa on myös voitontahtoa ja sopivasti itsepäisyyttä.

Päävalmentajana Tuutin unelmapesti jäi surullisen lyhyeksi samoin kuin aikoinaan kahden muun kuopiolaisen päävalmentajan Heikki Turusen ja Kai Nyyssösen. Toivottavasti seura käyttää Tuutin teoriaosaamista kouluttajana tai konsulttina. Tuutti teki jalkapallosta fläppitauluvetoista ja liian vaikeaselkoista. Jalkapallossa on kyse ensisijaisesti yksi vastaan yksi -tilanteiden voittamisesta, tyhjien tilojen tekemisestä ja niiden oikea-aikaisesta täyttämisestä.

Honkavaara sai parissa päivässä aikaan ihmeen. KuPS pelasi sunnuntaina ylivoimaisesti kauden parhaan ottelunsa. Sunnuntain Ilves-ottelussa murenivat selitykset lyhyestä valmistautumisesta ja viime hetken hankinnoista.

Joukkueessa on ollut jo pitkään useita vuoden 2022 hopeajoukkueen runkopelaajia. Korvaajat ovat laatupelaajia. Esimerkiksi nuori Tukholman AIK:sta siirtynyt toppari Collins Sichenje, 19, on noteerattu Transfermarkt -sivustolla 500 000 euron arvoiseksi talentiksi. Toistaiseksi nuorukainen on istunut enimmäkseen penkillä. Tuore hyökkääjä Matar Dieye on arvioitu korkeimmillaan 700 000 euron arvoiseksi. Kroatian ja Ukrainan pääsarjassa esiintyneen Dieye pitäisi pärjätä Veikkausliigassa. KuPSilla on tänäkin vuonna liigan toiseksi kallein joukkue.

Päävalmentajan vaikutus säteilee koko seuraan. Voisiko fiksuna miehenä tunnettu Honkavaara poistaa hallinnollista kitkaa liigajoukkueen ja junioripuolen väliltä? KuPS koostuu kahdesta hallinnosta, mutta seuran brändi on yhteinen pojille ja miehille, tytöille ja naisille. Valakari rakensi henkeä koko seurayhteisöön, vaikka hetken lapsena viime talven arvaamattomuus jätti rypyn rakkauteen.

Honsu on sitä vastoin ennustettava ja vakaa äidinkielen lehtori. Hän puhuu kauniisti kuin pappi ja säilyttää hankalissakin paikoissa tyyneytensä. Pelaajia Honsu ei taputtele yhtä hanakasti kuin Valakari, mutta kontrolloimalla pahimmat tunnekuohut, Honsu tarjoaa turvallisen ympäristön suojateilleen.

Honkavaarassa on myös voitontahtoa ja sopivasti itsepäisyyttä. Edellisellä Kuopion visiitillä Honsu pääsi HIFK:n jälkeen ensi kertaa ammattimaisesti toimivaan seuraan. Nyt hän on liigan kokenein valmentaja. Honkavaara on aiemmin johtanut KuPSin kultaan, hopeaan ja pronssiin. Nyt hänestä tulee entistä suurempi sankari, jos keltamustat jatkavat kauden päätteeksi jo seitsemättä vuotta eurotarinaansa.