Kuopiolainen Katja Podduikin on sikäli poikkeusyksilö, että hän sanoo olevansa 44-vuotiaana elämänsä parhaassa fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa. Hän voitti Vantaalla huhtikuussa ikäluokkansa wellness fitness -sarjassa SM-kultaa. Lisäksi hänet valittiin kaikkien ikäluokkien parhaaksi finness-urheilijaksi. Hän oli ykkönen myös Vantaalla järjestetyssä yleisen sarjan EM-karsinnassa. Tämän lehden ilmestyessä Podduikin on Suomen maajoukkueen mukana EM-kisoissa Espanjassa. Myös toinen kuopiolainen, Pilvi Brusila, osallistuu EM-kisoihin ikäluokkansa body fitness -sarjassa.
Lajissa voimaharjoittelu on keskeistä, mutta kehon muokkaaminen kisakuntoon vaatii sitoutumista askeettiseen elämäntapaan. Jokainen suupala pitää mitata gramman tarkkuudella ja yöunen määrästä ei pidä tinkiä. Fitness-urheilun arvoihin kuuluu henkisen hyvinvoinnin ylläpitäminen.

Vantaan kisoihin valmistautuessaan Podduikin alkoi pudottaa päivittäistä kalorimäärää 3 500 kalorista 1 300 kaloriin. Jakso kesti 26 viikkoa, jolloin hän treenasi vähintään 10 tuntia ja enintään 16 tuntia viikossa. Empaattisen oloista naista motivoi lajissa hyvänolon tunne enemmän kuin kehon ja ulkonäön trimmaus.
– Vaikka en kilpailisi, harjoittaisin kurinalaista minulle iloa tuottavaa elämäntapaa. Treenaaminen pitää energiatasoni korkealla. Löhöily sohvalla, ruudun tuijottaminen tai baari-illat tekisivät minut tylsämieliseksi. Mässäilystä ja suurista annoksista tulee vain huono olo.
Fitness-urheilijan dieetti ei saa olla kuitenkaan haitallinen terveydelle eikä sitä pidä sotkea anoreksiaan niin kuin monet kuvittelevat.
– Wellness fitnessissä kehon pitää olla atleettinen mutta lihakset eivät saa olla säiemäisesti erottuvia, pikemminkin naisellisen pyöreitä.
Valmistavien viikkojen ruoka on tyypillisimmillään kanaa, vihanneksia, kananmunia, pähkinöitä ja hieman riisiä. Kehityskaudella kova treeni vaatii hiilihydraatteja kehon polttoaineeksi.
Ihan viimeiset viikot ennen kisoja on siedettävä erittäin vähäistä hiilihydraattien käyttöä. Ruuat Podduikin valmistaa itse ja ateriansa hän kokoaa puhtaista raaka-aineista.
Huippubodarilla on myös paheita. Kisojen jälkeen hän sallii itselleen lyhyen ”luvallinen repsahduksen”, mikä tarkoittaa hetken aikaa herkuttelua irtokarkeilla.
– On tehtävä valtavasti duunia päästäkseen kisakuntoon. Monet pitävät lajia ulkonäkökeskeisenä mutta kyllä harjoittelu on äärimmäisen kovaa urheilua.
Parturi-kampaajana Podduikin keskustelee asiakkaidensakin kanssa usein hyvinvoinnista. Esimerkiksi jos ihmisen uni jää vajaaksi tai unen rakenne ei ole tasapainossa, aineenvaihdunta järkkyy ja paino nousee helposti.
– Puolentoista tunnin aamutreeni on pakko tehdä ennen työpäivää. Käyn nukkumaan kello 21.30 ja herään kello 6. Uni on syvimmillään alkuyöstä, joten iltaisin pitää rauhoittua hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa. Nukkuessa palautuminen edellyttää riittävästi syvän unen jaksoja.
Hyvinvointiin kuuluvat hyvät ihmissuhteet. Podduikin opiskelee parisuhdeohjaajaksi. Parisuhde voi joko viedä tai lisätä energiaa.
– Parisuhteessa on tärkeää, että kumppanien tarvehierarkia on samankaltainen ja kumppanit arvostavat samoja asioita esimerkiksi terveellisiä elämäntapoja. Yhdessä tekeminen vahvistaa parisuhdetta. Jos pariskunnalla on vähän yhteisiä kiinnostuksen kohteita tai ne ovat keskenään ristiriidassa, syntyy jännitteitä ja pahaa oloa.