Usko tulevaisuuteen ei ole suuruudenhulluutta

Kuopiossa saatiin loppuviikosta synkkiä uutisia, kun aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI julkaisi tuoreen alueellisen väestöennusteen. Seuraavina vuosikymmeninä kasvu-uralla ovat vain Helsingin, Tampereen ja Turun seudut. Hienoista kasvua on seuraavan 10 vuoden aikana myös Kuopion, Oulun ja Jyväskylän seuduilla, mutta jo 2030-luvulla niissäkin väestönkasvun ennustetaan kääntyvän laskuun.

Tavoitteet Kuopion kasvusta 200 000 asukkaan kaupungiksi näyttävät tämän ennusteen mukaan epätodennäköisiltä.
Imua etelän isoihin kaupunkeihin ei voida torpata, mutta voimme vaikuttaa siihen, että myös Kuopio jatkaa reipasta kasvuaan. Seuraava vaikuttamisen paikka on huhtikuun eduskuntavaalit. Voimme vaikuttaa siihen, että saamme valtakunnan tasolle päättäjiä, joilla on realistiset mahdollisuudet nousta puolueidensa kärkipaikoille ja jotka voivat vaikuttaa tärkeimpään kasvun tekijään: työpaikkojen lisäykseen.

Tänään keskiviikkona kaupunkirakennelautakunta käsittelee Kuopionlahden kehittämishanketta. Uusimmissa suunnitelmissa alueelle esitetään vielä aiempaa suunnitelmaa korkeampaa, mutta myös sirompaa 22-kerroksista kongressihotellia. Tähän keskustan elinvoimaa merkittävästi parantavaan hankkeeseen toivoisi kaupunkilaisten tuen. Korkeat rakennukset eivät ole suuruudenhulluutta, vaan ne ovat kytköksissä Kuopion kasvuun. Korkea rakentaminen tiivistää keskustaa, luo yhteisöllisyyttä ja kehittää keskustan palveluja.

Pian tehdään päätökset myös Keskuskentän tapahtuma-areenasta. Työryhmä on esittänyt alueelle 8 000 katsojan stadionia. Tätäkin hanketta ovat kritisoijat haukkuneet suuruudenhulluudeksi. Sitä se onkin, jos Kuopiota ei haluta nähdä kasvavana suurten tapahtuminen kaupunkina. Kritisoijilta unohtuu, että mikäli kaupunkiin halutaan nuoria ja työikäisiä veronmaksajia, on sen tarjottava muutakin kuin pelkkiä kouluja ja hoivapalveluja.

Kuopion kasvua ohjaavat myös kaksi tunteita herättävää tekijää: Finnpulp ja Puijo. Finnpulpin havusellutehtaan työllistämisvaikutus olisi valtakunnallisesti noin 3400 työpaikkaa ja tämä pistäisi vauhtia myös Kuopion ympäristön teidenparannustöihin.

Entä saammeko vihdoin Puijolle aktiviteetteja ja palveluita vai kaatuuko ideat jälleen vastustamiseen? Toivottavasti ei.

Voimme paikallisesti vaikuttaa, että pääsemme niin lähelle kuin mahdollista 200 000 asukkaan kasvutavoitetta. Kuopion vetovoimahankkeet eivät ole suuruudenhulluutta, vaan uskoa tulevaisuuteen. Ilman tulevaisuuden uskoa kaupunki alkaa näivettyä, niin kuin monessa suomalaisessa kaupungissa on käynyt.