Uskonasiana katkaisuhoitoa

Aloitamme nykyään Kuopion Yrittäjien hallituksen kokoukset mindfullness -tuokiolla. Uskon, että tämä auttaa meitä olemaan tehokkaammin läsnä kokouksessa eikä miettimään omia kiireitämme. Olemme sopineet myös, että laitamme kännykät pois kokouksen ajaksi.
Olen mukana monenlaisissa kokouksissa, ja huomaan usein osallistuvilla olevan tapana istua mukana kännykän ja oman maailmansa kanssa. Parhailla on mukana isot läppärit, joissa avoinna iltapäivälehden mielenkiintoiset kohuotsikot. Olisivat mieluummin reilusti poissa, kun se oma mieli on muualla.

Nykyisenä online-aikana on hyvä katkaista omia ajatuksiaan hiljentymällä jollain tavoin. Erilaisia apuja on saatavilla kännykkäsovelluksina, ja nyt jopa ryhmäliikuntasaleillakin rentoudutaan porukalla. Meillä Kuopiossa aloitti viime syksynä Savonia ammattikorkeakoulussa Wellness-liiketoiminnot. Siellä uutena lehtorina aloitti mielen voimavarojen hyödyntämisestä useita kirjoja kirjoittanut kauppatieteen tohtori Ilkka Virolainen. Aivan mahtavaa, että nuoret saavat tälläkin saralla huipputason opetusta. Meditaatiogurut ohjeistavat meitä vanhempiakin meditoimaan vähintään 10 minuuttia päivässä, paitsi jos on kiire. Silloin täytyisi meditoida 20 minuuttia päivässä.

Kun aloitin kauppiaana, opiskelin maisterin tutkintoa yliopistolla ja kotona oli kaksi lasta – haipakkaa piisasi. Huomasin tuolloin luennolla istuessani tutkailevani tulevia sähköposteja ja työpaikalla välillä vilkuilevani opiskelutehtäviä. Oivalsin kuitenkin pian, että tämä peli ei vetele, ja keskityin olemaan läsnä kulloisessakin paikassa. Näin sain suoritettua opinnot kohtuuajassa, kaupan pyörimään sujuvasti ja lapsetkin hoidettua iltaisin. Noiden vuosien jälkeen ei ole kiire tuntunut ahdistavan, etenkin kun olen pyrkinyt hoitamaan vain sen yhden homman kerrallaan.

Eräs hallituksen jäsenemme huokaili ensimmäistä mindfullness-sessiota aloittaessamme, että tämä on nyt näitä mihin kukakin uskoo. Mutta oli session ajan häiritsemättä hiljaa. Eivät nämä varmasti haitaksikaan ole.

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja.