Uskottavuus unohtui

Ihmettelin elokuun alussa lööppejä vihreiden puheenjohtaja Touko Aallosta. Hikinen ylävartalo paljaana hän läpytteli kuvassa toista miestä takapuolelle. En tunne kyseistä henkilöä enkä hänen motiivejaan. Lisäksi hän toimi vapaa-ajallaan. Miksi siis kohista?

Kyse on uskottavuudesta. Johtavassa asemassa hän tuli samalla kävelleeksi edustamansa yhteisön arvojen ylitse. Rivityöntekijänä hänestä tuskin olisi revitty kummoisia otsikoita. Teko heitti varjon henkilön itsensä ulkopuolelle. Eräät tehtävät edellyttävät uskottavuutta 24/7. Ja uskottavuus on helppo menettää, mutta vaikea ansaita takaisin.

Kuka sitten on uskottava ja mikä tekee hänestä sellaisen? Sanat ja puheetko? En jaksa uskoa suuriin puheisiin. Meillä on taipumus kuvata itseämme suotuisassa valossa, positiivisen suodattimen läpi. Oma arviomme saattaa poiketa merkittävästi muiden arvioista meistä. Uskottavuus syntyy vain ja ainoastaan käyttäytymisen tuloksena. Uskottavan henkilön arvot välittyvät hänen teoistaan. Sanat ja teot ovat yhtä.

Uskottavuus syntyy ajan kanssa. Esimerkiksi parisuhdetta solmittaessa yritämme ymmärtää mikä toinen on miehiään tai naisiaan ja voiko häneen luottaa. Valitettavasti sanat ilman tekoja ovat sanahelinää. Todellinen minä paljastuu ajan kanssa, ennemmin tai myöhemmin. Herkkäuskoinen voi saada pahasti nenilleen. Keihin sinä uskot ja miksi?

Millaista uskottavuutta aikamme vaatii? Elämme huomiotaloudessa, jossa vaaditaan tilan ja paikan ottamista. Aika suosii ulospäinsuuntautunutta ja huomiohakuista käyttäytymistä niin sähköisessä ympäristössä kuin työpaikoilla. Mutta millä hinnalla. Olisiko aika kyseenalaistaa avokonttorit, loputtomat palaverit, jatkuvat ryhmätyöt jne.?

Ja ihmissuhteissa pinnallisuus, itsensä korostaminen ja jatkuva sählääminen joka paikassa?

Uskottavuus on yhdistelmä luotettavuutta, aitoutta ja rehellisyyttä.

Uskottavuus onkin luotettavuuden sisar. Uskottava henkilö, palvelu tai tuote on yleensä samalla luotettava. Varsinkin pitkässä juoksussa uskottavuutta ja luotettavuutta arvostaa. Ehkä hyödymmekin uskomattomia kokemuksia enemmän juuri uskottavista ja kestävistä ratkaisuista. Kuka tietää…

Kirjoittaja on kuopiolainen kuntokeskusyrittäjä ja ikuinen ihmettelijä.