Uudista lomalla tottumuksiasi

Lomalla on hyvää aikaa ottaa etäisyyttä omaan elämään. Kun aivot irtautuvat arkirutiineista, syntyy tilaa uusille ajatuksille.

Arkiviikkoina tulee harvemmin mietittyä valintojaan, sillä päivän askareet sujuvat automaattiohjauksella. Arjen raiteilla ei huomaa muutostarpeita, kun mittasuhteet vääristyvät ja pikku vastoinkäymiset saattavat pilata kokonaisia päiviä.

Lomalla on mahdollisuus laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja uudistaa elintapojaan.

Itse palasin juuri lomareissulta Aasiasta. Paikallista mediaa seuratessa oli terapeuttista huomata, miten monet Suomen ongelmat kutistuvat, kun niitä katsoo kansainvälisestä horisontista. Toisessa maanosassa ei ollut mainintaakaan perussuomalaisten hajoamisesta, puhumattakaan Puijolla liikkuvasta karhusta. Itse asiassa paikallisessa mediassa ei puhuttu mistään muusta Euroopankaan uutisesta kuin Lontoon tornitalon tulipalosta. Uutisointi keskittyi supervaltoihin kuten Kiinaan ja USA:han.

Terapeuttista oli myös seurata jättikaupungin ihmismassaa. Ruuhkien keskellä havahtuu omaan pienuuteensa ja siihen, että miljoonilla muillakin ihmisillä on samoja arjen pikku ongelmia kuin itsellä. Omista asioista ei siis kannata tehdä aina niin suurta numeroa.

Jos sinulla on lomaa jäljellä, käytä tilaisuus hyödyksesi ja katso elämääsi ulkopuolisin silmin. Loma on hyvä hetki tehdä henkilökohtaisen elämänsä inventaario. Mikä on arjessani arvokasta? Mitä kannattaa muuttaa? Onko ajankäyttöni järkevää? Mitkä asiat tuovat onnea, mitkä tavat ja tottumukset kannattaisi uudistaa? Suurentelenko ongelmia mielessäni? Osaanko antaa arvoa niille siunauksille, jotka olen saanut osakseni?

Inspiroivaa lomaa toivotellen niille, jotka eivät ole lomiaan vielä lusineet.

 

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.