Uudistunut meijeri kerää katseita

Tässä entisen osuusmeijerin tiloissa toimi 1900-luvun alkupuolella Kuopion tietopuolinen meijerikoulu. Nyt rakennus muutetaan asuinkäyttöön.

Monet satamassa liikkujat ovat ihastelleet Salen viereen valmistuvaa kerrostaloa. Rakennus oli pitkään suojien peitossa, mutta nyt suojat on purettu ja rakennuksen ulkoasu on kaikkien nähtävillä. Persoonallisen näköisestä talosta on muun muassa jaettu valokuvia Facebookissa.

Rakennus on J.V. Strömbergin suunnittelema, vuonna 1907 valmistunut Kuopion osuusmeijeri. Meijeritoiminta loppui vuonna 1995 ja sen jälkeen rakennuksessa toimi muun muassa leipomo-kahvila Pistis. Viime vuodet talo on ollut tyhjillään.

Nyt rakennus muutetaan asuinkäyttöön. As Oy Kuopion Valionportti valmistuu heinäkuun lopussa.

– Remontoitavaan meijerirakennukseen valmistuu 16 asuntoa ja yksi liikehuoneisto, Rakennuskartio Oy:n aluepäällikkö Ari Niemi kertoo.

Rakennuskartio kuuluu isompaan emoyhtiö Lehto Group Oyj:hin.

Tavoite palauttaa alkuperäiseen asuun

Remontoitavan rakennuksen pääsuunnittelijana on toiminut Petteri Hiltunen Qvim Arkkitehtitehdit Oy:stä. Hän kertoo, että tavoitteena oli tehdä rekonstuktio, eli mahdollisimman aito kopio alkuperäisestä julkisivusta. Suunnittelutyöhön näkemyksensä antoivat myös ELY-keskus ja kaavoittaja.

– Vuosikymmenten varrella rakennuksen julkisivuista on poistettu koristeita ja tehty muitakin muutoksia. Suunnittelutyössä pyrimme palauttamaan rakennuksen siihen kauniiseen ulkoasuun, mitä se oli 1900-luvun alussa.

Värien määritys vaikeaa

Hiltunen kertoo, että suunnittelua varten rakennuksesta tehtiin historiaselvitys. Myös vanhoilla valokuvilla oli tärkeä rooli. Niistä muun muassa huomattiin, että Strömbergin alunperin tekemät suunnitelmat eivät kaikelta osin syystä tai toisesta toteutuneet.

Rakennuksen alkuperäisen värityksen määrittäminen oli vaikeaa, sillä ensimmäinen värivalokuva talosta on vasta 1950-luvulta.

– Vertasimme vanhempia mustavalkokuvia Strömbergin suunnitelmien alkuperäiseen väritykseen, mutta tarkoista värisävyistä ei saatu varmuutta.

Suunnittelijalla iso vastuu

Hiltunen sanoo, että keskeisellä paikalla olevan historiallisen rakennuksen suunnittelu on mielenkiintoinen projekti.

– Monesti sitä miettii, miten iso vastuu suunnittelijalla on. Onko talo sellainen, että ihmiset eivät kyllästy siihen vaikka sadan vuoden päästä?