Uusi rockfestivaali satamatorilla viikonloppuna

Satamatorilla esiintyy muun muassa Jouni Hynysen luotsaama Kotiteollisuus. Kuva: Joakim Westrén-Doll

”Meidät on otettu Kuopiossa tosi hyvin vastaan”, kiittelee tapahtuman tuottaja Marko Riihelä.

Kuopio saa uuden kesätapahtuman, kun satamatorilla järjestetään tällä viikolla ensimmäistä kertaa Rock in the City -festivaali. Nimensä mukaisesti rock-musiikkiin keskittyvä tapahtuma järjestetään kaksipäiväisenä.
– Suomessa on nykyään tosi vähän rockfestivaaleja. Kaikilla festivaaleilla tuntuu olevan samat Antti Tuiskut ja Kaija Koot. Joensuun Ilosaari Rockissakin pääesiintyjänä oli Cheek, eli rockia ei ole kuin nimeksi. Ajateltiin, että tällaiselle rockiin keskittyvälle festivaalille on Suomessa tilaus, tapahtuman tuottaja Marko Riihelä sanoo.

Rock in the city -festivaalia järjestettiin kokeiluluontoisesti viime kesänä kahdella paikkakunnalla. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään kaksipäiväisenä yhdeksässä eri kaupungissa.
– Haettiin eri näköisiä paikkakuntia ja selviteltiin, millä paikkakunnilla olisi tilaa festivaalille.
Kuopiossa tapahtumapaikaksi valikoitui satamatori keskeisen sijainnin vuoksi.
– Kaupungilta myös suositeltiin satamaa. Se on hyvän kokoinen alue ja keskustassa. Siellä on myös aiemmin ollut vastaavia tapahtumia ja se on kuopiolaisille tuttu paikka, joten paikka sopii hyvin uudelle festivaalille, Riihelä sanoo.

Kuopion tapahtumassa esiintyy rock-kansalle tuttuja yhtyeitä, kuten Pelle Miljoona, Mokoma, Stratovarius, Kotiteollisuus, Sonata Arctica ja Klamydia. Festivaali-isäntinä toimivat Jone Nikula ja juuri oman soololevyn julkaissut kuopiolainen Marko Hietala. Marko myös esiintyy tapahtumassa.
– Tämä on historian eka keikka, kun Marko esiintyy soolona omassa kotikaupungissaan. Mielestäni se on kunnianosoitus Kuopiolle.
Musiikin lisäksi tapahtuma-alueella on muun muassa ruokapisteitä, erikoisolutbaari ja peliteltta.

Tapahtuman äänihäiriöistä huolestuneille Riihelä sanoo, että musiikki loppuu kello 24. Hän myös huomauttaa, että nykypäivän äänentoistolaitteilla äänen saa suunnattua hyvin tapahtuma-alueelle.
– Toki tapahtumasta lähtee ääntä. Mutta toisaalta äänet kuuluvat kaupunkiin. Itse ajattelen niin, että jos kesässä on 15 viikonloppua ja vaikka kolmesta niissä on musiikkitapahtumia, niin onko se niin vaarallista.

Riihelä kiittää sitä, että Kuopiossa esimerkiksi kaupungin väki on suhtautunut tapahtumaan erittäin positiivisesti.
– Meidät on otettu Kuopiossa suorastaan avosylin vastaan. Esimerkiksi kaupungin henkilöt ja sataman osuuskaupan väki ovat olleet todella yhteistyöhaluisia. Olen suorastaan yllättynyt siitä, että uusi tapahtumajärjestäjä on otettu näin hyvin vastaan.
Riihelä vertaa esimerkiksi Poriin, jossa kaupunki yllättäen irtisanoi tapahtuman vuokrasopimuksen.
– Sopimus irtisanottiin keskustelematta meidän kanssa asiasta. Siellä meihin suhtauduttiin negatiivisesti.
Tapahtumalle on suunniteltu jatkoa myös tuleville kesille.
– Tällaista festivaalia ei ole taloudellisesti kannattavaa lähteä järjestämään vain yhtä kertaa.

  • Rock In The City -festivaali Satamatorilla 14.–15.6.