Uuteen Jynkän kirjastoon jonotettiin – katso kuvat!

Jynkän kirjasto avattiin maanantaina kello 13. Kirjaston ovella oli ennen avaamista jonottamassa jo useita kymmeniä ihmisiä. Ensimmäisenä sisään astui Tuomo Nicholls yhdessä isänsä ja veljensä kanssa.

Kuopion ensimmäinen omatoimikirjasto on nyt auennut ja toimivuutta tarkkaillaan tulevia omatoimikirjastoja varten.

Kymmenet ihmiset saapuivat maanantaina Jynkän uuden kirjaston avajaisiin. Ensimmäisenä ovella jonottivat Tuomo, Miika ja Richard Nicholls.
– Asumme tässä ihan lähellä ja meillä oli tavoitteena, että pääsemme ensimmäisenä sisään uuteen kirjastoon. Molemmat pojat käyvät tätä koulua, kun Miikakin menee nyt esikouluun, isä Richard kertoo.
Nichollsit ovat odottaneet innolla uuden koulun ja kirjaston aukeamista. Isän mielestä uusi kirjastotila on hieno ja avara, ja ennen kaikkea on hyvä, että se on koulun yhteydessä. Kirjastoon pääsee joko ulko-ovesta tai koulusta sisäkautta.

Aukioloajat laajenevat

Omatoimikirjasto mahdollistaa kirjaston laajentuneet aukioloajat. Kirjasto voi olla auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, vaikka henkilökunta ei ole paikalla.
– Sisään pääsee kirjautumaan kirjastokortilla ja pin-koodilla, joka on sama kuin verkkokirjaston salasana, hanketyöntekijä Johanna Vuorinne kertoo.
Kun henkilökunta ei ole paikalla, valvonnan hoitaa tallentava kameravalvonta. Se kuvaa kirjastotilaa ja kaikki ovitapahtumat.
– Tila pohjaratkaisuineen on suunniteltu juuri omatoimikirjastolle toimivaksi, eli niin, että esimerkiksi kameravalvonta onnistuu. Valaistus toimii liiketunnistimella ja ovet sähkölukolla.
Tulevaisuudessa omatoimikirjastoja on tarkoitus tehdä lisää. Ensi keväänä omatoimikirjasto tulee Nilsiään ja ensi syksynä Karttulaan.
– Nyt tarkkailemme toimivuutta ja keräämme kaikki tiedot kokemuksesta, jotta tiedämme millaiseksi seuraavat omatoimikirjastot tulee kehittää.
Omatoimiaikana kirjastossa voi lainata ja palauttaa kirjoja normaalisti, sekä noutaa varauksia. Varausten tekeminen on ilmaista ja kirjoja voi tilata toisista kirjastoista. Langaton nettiyhteys toimii ja tietokoneet ovat käytettävissä, kuten muulloinkin. Ainoastaan kopiointi, monistus ja kassapalvelut eivät ole käytettävissä omatoimisesti.