Vaalikarja kiimassa

Vaalikiima yltyy. Meitä hyväuskoisia hölmöjä kutsutaan vaalikarjaksi. Vaikka lehmää pidetään tyhmänä, naudat ovat isänmaallisia elukoita, sillä lehmä märehtii kansakunnan kohtaloa joka päivä. Muu.

Tosin karjamaisuus näkyy vaalituloksissa. Vaaleissa äänestetään, keitä karja haluaa paimentamaan. Vaikka kuinka urputamme ja ammumme, äänestämme samoja puolueita, joiden politiikkaan olemme tyytymättömiä. Muu.

Vaalien alla meille luvataan taas yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista. Suomen poliittiseen keskusteluunkin on jäänyt lähtemätön termi, pekkarointi. Tällä tarkoitetaan sonnimaista omaan navettaan vetämistä: oman vaalipiirin projekteille tai siltarummuille. Muu.

Pekkarointi synnytti yli 20 vuotta sitten Jyväskylän Korpilahdelle rakennetun Kärkistensalmen sillan, väitetään. Komea vinoköysisilta korvasi hankalan lossimatkan. Pekkarointia kaivatan Pohjois-Savossa tai sitten väyryilyä. Muu.

Työurien pidentämisestä on puhuttu jo pitkään. Kansalaiset ikääntyvät ja härmäläiset elävät aikaisempaa vanhemmiksi. Pidempi elinikä kasvattaa muun muassa hoiva- ja eläkemenoja. Kuvaavaa on, että noin puolet syntyvistä tytöistä elää ennusteiden mukaan 100-vuotiaaksi. Muu.

Paavo Väyrynen näyttää meille esimerkkiä. Vaikka takana on mittava valtiomiesura, 70-vuotias Väykkä pulpahtaa pintaan kuin korkki, nyt Tähtiliikkeineen eduskuntavaaleihin. Muu.

Konkaripoliitikko on elävä malliesimerkki uusista työurista ja elinikäisestä oppimisesta. Viisastelijoiden mielestä Väyrysen olisi istuttava kiikkutuolissa ja muistella menneitä loistoaikoja. Muu.

Rakastan vaalikarjana märehtimistä. Ehdokas ei voi olla paha, jos ylpeästi nautin torilla hernekeittoa ja kahvia: näin ehdokas asettuu lusikkani kanssa samalle tasolle. Vaalilauseita olen aina ihaillut, kuten Marko Asellin, painia Pirkanmaalta Persuja vastaa: ”Marko sisään – Veltto ulos.” Muu.

Olen ikiliikkuva äänestäjä. Joskus olen äänestänyt henkilöä, puoluetta, kokeillut vaalikoneita ja juonut kahvia niin, että mahaa on närästänyt seuraavat puolivuotta. Vaaliuurnille olen aina kammennut, enemmän tai vähemmän velvollisuudesta. Uurnilla tavataan. Muu.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.