Vaara vaanii kädessäsi

Alaikäisten huumeiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi parin viime vuoden aikana Kuopion seudulla, uutisoi Yle. Uutisen mukaan poliisin tietoon tuli viime vuonna Kuopiossa ja Siilinjärvellä yhteensä 71 alaikäisten huumausainerikosta, kun ennen vuotta 2016 tapauksia oli vuosittain parisenkymmentä. Mukana on yhä nuorempia ja viime vuonna huumausainerikoksissa oli mukana 17 alle 15-vuotiasta.

Kuopiossa partioi yhä vieläkin toisinaan kansalaisten turvaksi omien sanojensa mukaan perustettu Soldiers of Odin. Sosiaalisessa mediassa nousee aika ajoin myrsky, kuinka pitää pelätä puskaraiskaajia. Jaloja aatteita ja aitoja pelkoja, mutta emme me ja lapsemme kaipaa suojelua Kuopion kaduilla. Suurin vaara ei vaani siellä. Suurin vaara on meidän jokaisen kädessä. Ja se on älypuhelin.

Tuskin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa huumekaupankäynti on ollut näin helppoa. Eikä pedofiileilläkään varmasti ole ollut ennen tällaisia apajia tarjolla, kun jo ihan pienetkin lapset ovat mukana eri sosiaalisen median kanavissa. Todisteena tästä on viimeaikaiset uutiset sekä lasten hyväksikäytöistä että huumeiden käytön lisääntymisestä.

Varkaudessa järjestettiin tiistai-iltana vanhemmille suunnattu, nuorten huumeiden käyttöä koskeva keskustelutilaisuus. Näitä tarvitaan, mutta paikallaan voisi olla myös vanhemille suunnattu koulutus Snapchatin, Instan ja muiden nuorten suosimien sovellusten maailmaan. Voisivatko tästä ottaa koppia esimerkiksi koulut? Jotta lastaan voi edes yrittää suojella näiltä asioilta, on vanhempien oikeasti tutustuttava, missä hän liikkuu luurillaan.