Vaarallinen nalkutus

Lomaan laskeuduin lukemalla raskasta kirjallisuutta. Erityisesti ahmin amerikkalaisia tutkimuksia, joihin varsinkin iltapäivälehdissä törmään usein. Nyt silmiini iski Kööpenhaminassa tehty selvitys, joka suuresti järkytti minua.
Tutkimuksen mukaan puolison nalkuttaminen yli kaksinkertaistaa keski-ikäisen kuolemanriskiä. Uhka kohdistuu nimenomaan miehiin. Jäkättäminen heikentää elimistön immuunijärjestelmää, jolloin hörökorva sairastuu sydänsairauksiin stressin seurauksena.
Ongelmat eivät edelleenkään ratkea ilman perheneuvottelua. Jos könsikkäällä on tapana jättää alushousuja pitkin lattioita, urheiluvälineitä sikin sokin, seurauksena on helposti huutomyrsky: oletko kuuro vai muuten vaan idiootti.
Olen murheissani kuunnellut lukemattomia kertoja, kun vaimo on kavereilleni motkottanut jatkuvista jälkien siivoamisista tai kun hammastuubi lojuu ikävästi lavuaarin reunalla. Pahimmassa tapauksessa tyttäret omaksuvat saman kitkeryyden.
Miehen huonosta asemasta on keskusteltu viime aikoina paljon. Rosa Meriläinen kiteytti erinomaisesti tilannetta Hesarin kolumnissaan: ”Miehiä tulee ja menee, mutta ystävättäret säilyvät.” Miehen esineellistäminen on tätä päivää.
Mies ei yksinkertaisesti välitä onko aluslakanat viikattu niin kuin äiti on opettanut tai montako mustikkaa viime kesänä sangon pohjalle on tipahtanut.
Kiukkuiseen näkätykseen on toinenkin vaihtoehto. Kehuminen. Sen sijaan, että marmattaa lojuvista urheiluroippeista, kannattaa ylistää miehen reippautta tai atleettisuutta. Sitä paitsi, kehuminen vaatii yhtä suurta taitavuutta kuin pottuilukin.
Jos mies puolestaan haluaa emännän täysin hiiltymään, kannattaa turvautua ankaraan numerotietoon. Ukoillahan on hauska tapa ratkoa riidat latomalla pöytään faktat, joille ruustinnan käämit palavat viimeistään.
Miehille on tiukka paikka, kun donna kulkee kannoilla ja nalkuttaa siivouksesta. Toni Mäkinen keksi ratkaisun: raivonpurkaustapahtuman. Niinpä Mäkinen järjesti ensimmäiset pölyimurinheiton SM-kisat Varissaaressa, Kotkan edustalla. Eukot inspiroivat kesäkisoihin.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.