Vaatteita, iltarientoja, ruokaa ja autoja

Kerta kerralta maistuvampaa. Tornioluen mainos 25.10.1963 Savo-lehdessä.

Ennen sanomalehti oli ainut kanava saada tarjoukset ja uutuudet tiedoksi paikallisille lukijoille.

Mainokset ovat aina olennaisesti kuuluneet sanomalehtiin. Erityisesti ennen vanhaan, mistään muualta lukija ei voinut löytää tietoa kauppojen tarjouksista ja mahdollisista uutuuksista. Myöskään yrityksillä itsellään ei ollut vielä 1980-luvun alussakaan oikeastaan muita mainoskanavia kuin sanomalehdet.

Viikkosavossa vuosina 1986–1989 mainostoimittajana, kuten heitä silloin kutsuttiin, työskennellyt Merja Tuppurainen muistaa hyvin ajan ennen sosiaalista mediaa ja tietokoneita. Hän kertoo, kuinka yrityksiin oltiin yhteydessä pääsääntöisesti puhelimitse. Nykyään mainostoimittajan titteli on myyntineuvottelija
– Silloin ei ollut vielä tietokoneita, joten asiakkaalle soitettiin ja yleensä aina ehdotettiin tapaamista. Ilmoitusaineisto suunniteltiin asiakkaan kanssa yhdessä ellei hänellä itsellään ollut sitä jo valmiina. Kaikki aineisto liikuteltiin käsin.

Nykynuoren ja varsinkin milleniaali- ja Z-sukupolven voi olla vaikea ymmärtää, ettei joskus omaa ääntään saanut julkisuuteen juuri muuten kuin lehdessä. Tuppurainen uskoo, että myyntineuvottelijan työ on tänä päivänä hyvin erilaista verrattain aikaan jolloin hän kyseistä työtä teki.
– Silloin lehti tuli kaikille, joten se oli ainut paikka mitä kautta sai vietyä ihmisille viestin läpi. Jos oli tarjouksia tai tapahtumia niin lehdessähän ne piti olla. Silloin ei ollut juuri muita kilpailijoita, koska radiokin teki vasta tuloaan. Etenkin paikallisesti se oli ainut kanava. Nyt lehtien kilpailijana on vaikka mitä kanavia.

Jos toimittajan työtä on pidetty aina arvossaan niin mainostoimittajan titteli oli aikoinaan myös arvostettu. Tuppurainen kertoo, että sen jälkeen kun hänen nimitysuutisensa oli julkaistu, jopa tuntemattomat onnittelivat häntä.
– Moni tuli sanomaan, että onpa hienoa kun olet Viikkosavoon päässyt töihin. Ymmärsin, että hyvä paikka on kyseessä.

Viikkosavon toimitus kokosi oheen muutamia vanhoja mainoksia sekä Savo-lehdistä että Viikkosavo-lehdistä.