Väkivaltarikokset lisääntyneet Itä-Suomessa

Väkivaltarikoksista erityisesti pahoinpitelyt ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Kuva: Katja Kaikkonen

Myös seksuaalirikoksia aiempaa enemmän.

Itä-Suomessa tuli tämän vuoden tammi–kesäkuun aikana poliisin tietoon kaikkiaan 33 100 rikosta. Rikoslakirikokset lisääntyivät 3,91 prosenttia edellisestä vuodesta. Määrän kasvun takana on erityisesti väkivalta-, huumausaine- ja seksuaalirikollisuuden kasvu Itä-Suomessa.

Poliisin mukaan väkivaltarikosten lisääntyminen on huolestuttavaa. Erityisesti yksityisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt ovat lisääntyneet huolestuttavasti; 172 tapauksella edellisvuodesta. Ikävää tilastossa on myös se, että etenkin henkirikosten yritykset ovat rajusti lisääntyneet.
– Poliisille yksityisellä paikalla tapahtuvat väkivallanteot ovat haastavia, sillä emme yleensä ole siellä paikalla ennalta estämiseksi, rikosylikomisario Jorma Alvila selvittää.
Henkirikokset ja niiden yritykset tapahtuvat pääsääntöisesti yksityisillä paikoilla sekä tapahtuvat usein päihdeongelmaisten sekä syrjäytyneiden keskuudessa.

Kaikki seksuaalirikokset ovat lisääntyneet Itä-Suomessa yli 46 prosentilla. Raiskausrikokset ovat lisääntyneet reilulla 24 prosentilla ja lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat lisääntyneet yli 50 prosentilla. Lukumäärällisesti lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä on ollut 23 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin. Vaikka luvut eivät ole valtakunnallisesti suuret, on havaittavissa oleva lisääntyminen kuitenkin merkittävää.
– Minusta tuntuu, että lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä on aina ollut valitettavan paljon, mutta nyt niitä on ymmärretty tehdä näkyväksi ja ilmoittaa. Netissä on helppo joutua houkuttelun kohteeksi ja uhriksi, Alvila sanoo.

Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 1 000 huumausainerikosta.
Törkeiden huumausainerikosten määrä on lisääntynyt. Huumausainerikollisuus on piilorikollisuutta ja ilmi tulleet tapaukset ovat suoraan verrannollisia siihen, kuinka paljon poliisi on voinut kohdentaa resursseja rikosten paljastamiseen. Itä-Suomessa poliisi onkin kuluneen talven ja kevään aikana kohdentanut valvontaa nimenomaan huumausainerikosten paljastamiseen.
– Huumausainerikollisuus on kaivettava esiin ja siihen liittyy monesti oheisrikollisuutta. Siksi olemme halunneet päästä käsiksi siihen.