”Välillä keskustelua on pitänyt vähän ojentaa”

Puskaradio Kuopio on luultavasti Kuopion isoin Facebook-ryhmä. Siellä on lähes 50 000 jäsentä. Viikkosavo ei tavoittanut ryhmän ylläpitäjiä juttuun.

Kysyimme Facebookin paikallisryhmien ylläpitäjiltä, millaista ryhmän ylläpito on ja miten he suitsivat keskustelua ryhmässä.

Harva on enää Facebookissa kuulumatta mihinkään ryhmään. Facebookista löytyy useita Kuopio-aiheisia ryhmiä. Viikkosavo otti yhteyttä muutamiin eri ryhmien ylläpitäjiin selvittääkseen, miksi ryhmä tai sivu on perustettu ja millaista niiden ylläpitäminen on.

Hanna Repo perusti Kuopion Säännötön nettikirppis -ryhmän viisi vuotta sitten. Hänen ajatukseen oli tehdä kirppisryhmä, jossa olisi helppo laittaa ilmoitus ilman sääntöjä. Ryhmässä on tällä hetkellä yli 40 000 jäsentä, kun alkuvaiheessa mukana oli lähinnä Revon omia kavereita.
– Sääntöjä ei ole, jotta tavaran myyminen ja ostaminen olisi mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Pakollisena sääntönä on päihteiden myyntikielto. Myös itsensä myyminen on kielletty. Joku vuosi oli riesana mies, joka halusi pukeutua naiseksi, tulla siivoamaan ja maksaa itse siitä, että saisi tehdä tällaista, Repo avaa

Repo ei koe ryhmän ylläpitämistä raskaana, koska ryhmän infossa tehdään säännöttömyys selväksi, ja ettei ylläpito ota vastuuta yksityishenkilöiden välillä sovituista kaupoista. Revon lisäksi ryhmässä on kolme muuta ylläpitäjää.
–  Jos tulee näitä kommenttitappeluita, feikkiprofiileja tai päihteiden myyntiä, niin siihen on pakko puuttua. Paljon tulee meseen yhteydenottopyyntöjä ja kysymyksiä. Luen niitä aina kun kerkeän ja vastaan jos näen tarpeelliseksi. Emme katso jokaista ilmoitusta läpi, mutta nopeasti ne roskapostit huomataan silti. Ja hyvin tämä on näin pyörinyt.

Ismo Koistinen pitää yllä sekä Kaapunnin pojat ja tytöt -ryhmää, että Vintage Kuopio -sivua. Kaapunnin pojat ja tytöt -ryhmässä on reilut 6000 jäsentä ja sen tarkoituksena on muistella menneitä nykyisyyttä unohtamatta ja luoda sovussa ja hyvässä yhteistyössä positiivista ja rakentavaa yhteishenkeä entisten ja nykyisten kuopiolaisten kesken.
Vintage Kuopio -sivulla taas on hieman yli 13 000 tykkääjää ja seuraajaa. Sivusto on luotu kunnioittamaan Kuopion kaunista ja jo osin menetettyä rakennushistoriaa, rakennettua ympäristöä ja arkkitehtuuria.

Koistinen kertoo, että molemmissa ryhmissä mainostaminen ja kaupustelu on kielletty. Mies itse on julkaissut suurimman osan Vintage Kuopio -sivulla olevista kuvista. Kaikki lähti kuitenkin Kaapunnin pojat ja tytöt -ryhmästä.
– Aloin jakamaan sinne kulttuurihistoriallisen museon luvalla vanhoja musta-valkokuvia, ihmiset alkoivat kommentoida niitä ja kohta olikin paljon lisää porukkaa. Päätin lopulta tehdä niitä kuvia varten oman sivun vuonna 2010. Vein sinne paljon kuvia ja katsoin mitä tulee. Sitten lisäsin lisää ja jätin niin sanotun ”oppimissysteemin” päälle, eli en laittanut enää mukaan tietoja kuvasta kuten paikkaa tai vuotta. Se muodosti ihmisten välille keskustelua.

Vintage Kuopio -sivua Koistinen pitää yllä puhtaasti omasta intohimosta. Häntä harmittaa, että jos hän lopettaa, samalla loppuu sivukin. Sivun keskustelu on aina pysynyt positiivisena. Kaapunnin pojat ja tytöt -ryhmässä taas on välillä joutunut muistuttamaan ihmisiä käytöstavoista.
– Välillä on pitänyt vähän ojentaa, mutta ryhmä on hyvin pysynyt positiivisella linjalla.

Ryhmiin jaetuissa teksteissä ja kommenteissa päävastuu on kirjoittajalla. Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi rikoskonstaapeli Pekka Lappalainen kuitenkin sanoo, että ylläpitäjäkin voi joutua vastuuseen, mikäli ylläpitämässään ryhmässä on julkaisuja, joissa on todettavissa kiihottamista kansanryhmää vastaan tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tiedon levittämistä.
– Vastuu näiden julkaisujen osalta ylettyy julkaisijasta ylläpitäjään saakka. Vaikkei rikosoikeudellista vastuuta olisi, on ylläpitäjällä mahdollisuus kitkeä muun muassa vihakirjoittelua aktiivisella toiminnallaan.

Facebook on itse myös tarkentanut yhteisönormejaan. Yhteisöpalvelu ei muun muassa salli uhkauksia, vihapuhetta, kiusaamista, ahdistelua, toiseksi henkilöksi tai yksityiskohtaista väkivallan kuvausta. Normit ovat kaikille käyttäjille samat ympäri maailman.

Kuopiolaisia Facebook-ryhmiä

  • Puskaradio Kuopio
  • Vintage Kuopio -sivu
  • Säännötön Kuopion nettikirppis
  • Kuopion ravintola-arvostelut
  • I Love Kuopio
  • Kaapunnin pojat ja tytöt
  • Vuokra-asunnot Kuopio
  • Positiivisten ihmisten Kuopio
  • Lasten kirppis Kuopio