Valittavana useita eri ehkäisyvälineitä

Päivi Nuttunen kertoo, että jo monet kuopiolaiset nuoret ovat hyödyntäneet ilmaisen ehkäisyn tarjoamista. Etenkin kierukoita on mennyt paljon. Ehkäisyn aloittamiseen kuuluu kartoituskäynti, jossa pohditaan yhdessä, mikä ehkäisyvalmiste olisi sopivin. Kuva: Jutta Jauhiainen

Kuopiossa on tarjottu maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille huhtikuusta lähtien.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut nuorille ilmaista ehkäisyä jo vuodesta 2006 alkaen. Lisäksi myös Väestöliitto on ollut aktiivinen asian saralla. Siitä huolimatta useat kunnat ovat alkaneet pyöritellä ajatusta ilmaisesta ehkäisystä vasta viime aikoina.
– Yleensä ehkäisy on mielletty yksilön henkilökohtaiseksi asiaksi, eikä sitä ole nähty yleisenä terveydenhuollon asiana. Lisäksi on voitu ajatella, että ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen olisi vain ylimääräinen menoerä kunnalle, THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino kertoo.

Heino kertoo, että ilmaista ehkäisyä tarjotaan nuorille tällä hetkellä noin 30 paikkakunnalla. Hänen mukaansa Rauma oli ensimmäisten joukossa, jossa ilmaista ehkäisyä alettiin tarjoamaan vuonna 2011. Kuopiossa maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen pyörähti käyntiin virallisesti tämän vuoden huhtikuussa.
– Päätös alle 25-vuotiaiden ilmaisesta ehkäisystä tuli jo alkuvuonna, mutta käytännönasioita oli paljon tehtävänä ja mietittävänä. Oli hoitopolkujen suunnittelua, työnjakoa, sopimista neuvonta- ja seurantakäynneistä sekä tietenkin kartoitus siitä, mitä ehkäisyvälineitä pystymme hankkimaan, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Päivi Nuttunen.

Kuopiossa nuorille on saatavilla ilmaiseksi kahdeksan eri ehkäisypillerimerkkiä, kaksi hormonikierukkaa, kuparikierukka, ehkäisykapseli, ehkäisyrengas sekä kondomeja.
Anna Heino arvelee, että ihmisiä saisi heräteltyä ajattelemaan ilmaisen ehkäisyn hyviä puolia keskustelemalla asioista julkisesti. Mikäli valtio ottaisi asiassa voimakkaampaa roolia, asian voisi hoitaa kerralla. Niin kauan kuin ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen on kuntien päätettävissä, yhtä oikeaa ratkaisua ei ole ja työ on pitkäjänteistä.

Heino ja Nuttunen molemmat uskovat, että ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen kannustaisi nuoria käyttämään ehkäisyä. Ilmaista ehkäisyä tarjoamalla kunta voisi parhaimmillaan jopa säästää rahaa. Nuttusen mukaan siitä on olemassa näyttöä, että paikkakunnilla, jossa ilmaista ehkäisyä tarjotaan, ei-toivottujen raskauksien keskeytykset ovat vähentyneet.
Yhden raskaudenkeskeytyksen hinnalla kunta pystyy tarjoamaan usealle nuorelle pitkäaikaisenkin ehkäisyn. Heino muistuttaa, että yksin ilmainen ehkäisy ei kuitenkaan ole ihmelääke, vaan lisäksi kuntien tulisi panostaa neuvontaan ja ehkäisypalveluiden organisointiin.

Maksuton ehkäisy on hyödyllinen myös siksi, ettei ehkäisyn saaminen riipu nuoren taloudellisesta tilanteesta. Heinon mukaan työssäkäyvät aikuiset eivät välttämättä aina ymmärrä, että nuorelle vaikkapa se 15 euroa kuussa ehkäisypillereihin voi olla iso raha. Kaikilla nuorilla ei myöskään ole sellaista suhdetta vanhempiinsa, että heiltä voisi pyytää rahaa, ja välttämättä vanhemmillakaan ei ole aina rahaa.

Nuttunen iloitsee siitä, kuinka useat nuoret ovat tietoisia ehkäisyasioista, ovat avoimia vaihtoehdoille ja ottavat mielellään informaatiota vastaan. Heinon mukaan suurimmaksi osaksi nykynuoret suhtautuvat järkevästi ehkäisyasioihin ja yleensäkin terveyskäyttäytymiseen. Esimerkiksi nuorten alkoholin käyttö on hänen mukaansa laskussa.
– Liikaa ei silti tule tuudittautua tyytyväisyyteen. Aina tulee uudet nuoret, jotka alkavat harrastaa seksiä, joten neuvonta ja valistus on tarpeen, Heino sanoo.