Valmiina toiseen aaltoon

Ympäri maailmaa kantautuu huolestuttavia viestejä koronan toisesta aallosta. Sielläkin, missä ennätettiin jo iloita taudin kukistamisesta, ollaan palaamassa takaisin rajoitusten säätelemään arkeen. Esimerkiksi Hongkongissa ravintolat ja urheilupaikat määrättiin tällä viikolla uudelleen kiinni.
Asiantuntijat povaavat koronan toista aaltoa myös Suomeen (Talouselämä 23.7.).
Ajatus uusista rajoituksista ja eristäytymisestä tuntuu kieltämättä synkältä. Hankalinta lienee yrittäjillä, jotka joutuvat suunnittelemaan tulevaisuuttaan hyvin epävarmoissa tunnelmissa.
Epätoivoon ei kuitenkaan kannata vaipua. Lohtua tuo se, että taudista on nyt huomattavasti enemmän tietoa. Esimerkiksi terveydenhuollossa on osattu varautua viruksen toiseen aaltoon. Hengityssuojaimia on hankittu varastoihin ja Suomessa käynnistetään myös omaa suojausvälinetuotantoa.
Monilla työpaikoilla ja kouluissa on nyt valmiudet siirtyä nopeasti takasin etätyöskentelyyn.
Myös lainsäädäntöä on viilattu siten, että rajoituksia voidaan jatkossa säätää alueittain. Jos pääkaupunkiseudulla on tartuntarypäs, ei välttämättä koko maan ravintoloita tarvitse laittaa kiinni.
Koronapandemia on korostanut yksilön vastuun merkitystä. Mitä holtittomammin itse elämme, sitä tiukempia rajoituksia on todennäköisesti edessä.
Jos haluamme, että yritykset pysyvät pystyssä ja tapahtumat tuovat iloa vielä jatkossakin, on jokaisen kannettava oma vastuunsa taudin kurissapitämiseksi. Hygieniasäännöistä ei saa tinkiä, muita kohti ei sovi pärskiä ja käsiä on pestävä jatkuvasti.
Jos pöpöjen suojautumisesta tulisi pysyvä kansalaishyve, välttyisimme myös monilta muilta tartuntataudeilta.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.