”Valtuustolla pelottelu osoittautui turhaksi”

Ismo Apell (kesk.) sanoo, että valtuuston istunnot muistuttavat lempeitä iltamia: ”Milloinkahan täällä alkavat kunnon debatit?" (Kuva: Ismo Vornanen)

Viikkosavo selvitteli, millaiset ovat uusien päättäjien ensireaktiot kuntapolitiikassa.

Kuopion valtuustossa on nyt useita innokkaita ja ärhäkän oloisia uusia valtuutettuja. Ismo Apell (kesk.) tuskaili maanantain valtuustossa pulpetissaan 38 asteen kuumeessa. Kokouksen jälkeen hän kuitenkin kertoi, että päättäjän uran alku on ollut innostava kokemus.

– Turhaan moni on pelotellut. Tämähän on mukavaa. Olen päntännyt yhtä paljon uusia asioita viimeksi lukiossa kuin näiden ensimmäisten viikkojen aikana valtuutettuna. Kyllä nämä ovat olleet yllättävän lempeitä iltamia odotuksiini nähden. Alkavatkohan myöhemmin vielä kunnon debatit, pohtii Apell.

Lempeillä iltamilla Apell tarkoittaa muun muassa toritapahtumaa, jossa puolueet kaikessa ystävyydessä esiintyivät kuopiolaisyleisölle.

Uudet valtuutetut esiintyivät edukseen viime maanantain valtuustossa. Muun muassa Kuopion peruskoulujen ICT-palvelujen tuottamista ja kilpailuttamista koskevassa asiakohdassa kuultiin teräviä mielipiteitä.

Vesa Linnanmäki (kesk.) vaati kriittisin sanakääntein Istekin hintatason kontrollointia ja vertailua. Laura Meriluoto (vas.) säesti Linnanmäkeä vaatimalla niin ikään edullisempien hintojen tutkimista. Samasta teemasta veti Samuli Voutila (ps) vielä rankemman vaatimuksen.

– Pitääkö kaikki palvelut kaupungin omistaa? Kuopio on suunnannäyttäjä ja silti osassa kouluja tietokoneet ovat putkinäytöllisiä ja 90-luvun tasolla, sivaltaa Voutila.

Voutila jätti myös heti kautensa aluksi ensimmäisen valtuustoaloitteensa yrityskeskuksen perustamisesta.

”Venettä ei saa keikuttaa”

Omistajaohjausjaoston puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok) pyrki rauhoittamaan uusia innokkaita päättäjiä kuin opettavainen isä.

– Venettä ei saa keikuttaa, vaikka Voutila onkin oikeilla jäljillä. Kaupunkia on katsottava helikopteriperspektiivistä. Ei siitä mitään tule, jos eri koulut tekisivät hankintoja kuka milläkin tavalla, opettaa Kantanen.

Valtuustossa nimitettiin Kuopion kahdeksas valtuustoryhmä, Sininen ryhmä. Kimmo Kivelä on ainoa Sinisen ryhmän valtuutettu ja yhden miehen ryhmän puheenjohtaja.