Vanhempi ei saa humaltua lapsen seurassa

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että lapsen seurassa ei sovi humaltua. Arkistokuva: Nea Happonen

Asiantuntijat ja suurin osa suomalaisista ovat yhtä mieltä siitä, että vanhempien humalahakuinen juominen ei ole lasten seurassa hyväksyttävää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän ja vuonna 2008 julkaistun selvityksen mukaan suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, ettei vanhempien ole sopivaa humaltua lasten seurassa. Alkoholin nauttimiseen ylipäätään lasten seurassa suhtaudutaan kuitenkin sallivammin. THL:n alkoholiasiantuntija ja erikoistutkija Kirsimarja Raitasalon mukaan on vaikeaa määritellä nyrkkisääntöä sille, miten paljon lapsensa seurassa voi juoda.
– Minun kantani on, että sen verran voi nauttia, että ei tule yhtään humalaan. Vaikka omasta mielestä käytös ei alkoholin vaikutuksen alaisena juuri muuttuisi, lapsi huomaa pienetkin muutokset ja voi pitää niitä hämmentävinä ja jopa pelottavina.

Oma raja osattava arvioida

Myös Kuopion lastensuojelun avohuollon johtava sosiaalityöntekijä Ansa Nikula-Partanen on Raitasalon kanssa samoilla linjoilla.
– Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on, että selvä aikuinen huolehtii. Alkoholi ei saa vaikuttaa lapsen kanssa olemiseen, oma raja pitäisi itse osata arvioida.
Raitasalon mukaan vauvaa tai pientä lasta hoitaessa on aina oltava täysin selvin päin jo ihan turvallisuussyistä. Myöhemmin kannattaa miettiä, millaisen esimerkin antaa lapselleen.
– Lapselle voi olla ihan hyvä nähdä mallia kohtuullisesta alkoholinkäytöstä ja oppia, että juomisen ei tarvitse olla humalahakuista eikä kaikissa juhlatilaisuuksissa tarvitse juoda ollenkaan. Alkoholi tulee kuitenkin väistämättä jossain kohtaa elämässä vastaan, ja silloin kotoa saatu malli on tärkeä.

Alkoholi yleinen syy ilmoitukselle

Nikula-Partanen kertoo, että vanhempien alkoholinkäyttö on heillä yksi yleisimmistä lastensuojeluilmoitusten syistä. Ilmoitukset tulevat esimerkiksi vanhempien läheisiltä tai ääritilanteissa poliisilta.
– Tilanteeseen puututaan lastensuojelun taholta, jos lapsi on tilanteessa turvaton tai hänen perushoitonsa on laiminlyöty. Usein päihteistä aiheutuu myös taloudellisia ongelmia.
Nikula-Partasen mukaan lastensuojeluilmoitus kannattaa tehdä ajoissa, jos huomaa läheisten vanhempien esimerkiksi olevan jatkuvasti humalassa vapaa-aikana ja lasten seurassa.
– Usein kuitenkin ongelmia onnistutaan salaamaan pitkään, ja silloin ne myös kehittyvät pitkälle ennen kuin apu saadaan aloitettua.

Ongelma hyvä ottaa puheeksi

Olisi myös hyvä, mikäli huolestunut läheinen pystyisi ottamaan asian itse esille asianomaisten vanhempien kanssa ja kertomaan myös, mikäli aikoo ottaa yhteyttä lastensuojeluun. Vaikka asia on monelle arka, ei siltä kannata sulkea silmiään.
– Kannattaa kertoa olevansa huolissaan ja haluavansa auttaa. Joskus tilanne on kuitenkin se, että ilmoitus on parempi tehdä nimettömänä, jos uskoo asiasta kertomisen olevan turhan suuri riski.
Myös lasten kanssa voi olla hyödyllistä keskustella asiasta: Nikula-Partasen mukaan lapselle voi olla helpotus huomata, että ulkopuolinen aikuinen on huomannut tilanteen ja on valmis auttamaan.
– On kuitenkin otettava huomioon tilanne ja lapsen kehitystaso, hän huomauttaa.