Vapaa arjen rooleista

Muutamat ystävistäni ovat lähdössä joulun alla ulkomaille ja osa kävi reissussa syyslomalla. Itse kävin ulkomailla kesällä ja haaveissa olisi päästä reissuun myös ensi vuonna. Voin kyllä sanoa olevani koukussa matkusteluun. Jatkuvasti on palo päästä näkemään ja kokemaan uutta, sekä oppimaan lisää.
Matkailussa viehättää myös se, että reissussa kukaan ei tunne sinua. Olet vapaa arjen rooleistasi ja siitä, mitä sinulta normaalisti odotetaan ja millainen sinun oletetaan olevan. Olitpa arjessa sitten siivooja tai kaupunginjohtaja, reissussa voit olla kuka vain.
Lomailla voi totta kai myös omassa kotikaupungissaan. Monesti kuitenkin tehokkainta voi olla irtiotto muihin maisemiin. Tuolloin pääsee pois kotiympyröistä ja arjen vaatimuksista, kuten siivoamisesta, ruuanlaitosta ja kaikesta siitä, mitä kotona pitäisi vielä tehdä. Erilainen ympäristö tarjoaa myös aivoille uusia virkistäviä virikkeitä.
Reissailu on vapauttavinta pätkissä. Työasiat ja arjen paineet huuhtoutuvat mereen tehokkaimmin muutamien viikkojen lomilla. Kun aletaan puhua kuukausien löhöilystä samassa paikassa, alkavat arkiset asiat palautua mieleen myös maailmalla, kun loman uutuudenviehätys laskee.
Lomaillessa asioihin saa myös vähän perspektiiviä ja sekin vapauttaa. Arki pyörii pitkälti oman navan ympärillä ja pienetkin mokat tuntuvat joskus elämää suuremmilta. Reissatessa huomaa, että maailmassa on miljardeja muitakin ihmisiä ja sinä olet vain pieni osa kokonaisuutta. Koko maailma ei pysähdy tai elämä lopu siihen, jos tekstiini jäi kirjoitusvirhe. Työtään ja arkeaan on välillä hyvä tarkastella pienen etäisyyden päästä.

Kirjoittaja on toimittaja.
laura.toyras@media.fi