Vapaaehtoiset tekevät kotitarkastuskäyntejä

Mikko Sipilä koordinoi kotikäyntejä tekevien vapaaehtoisten toimintaa Kuopion Punaisella Ristillä. Vapaaehtoiset tunnistaa punaisesta liivistä. Kuva: Aija Pirinen

Kuopio-apu käynnistyi huhtikuussa. Tukea tarjotaan niin ikäihmisille kuin lapsiperheillekin.

Kuopiossa käynnistyi huhtikuussa Kuopio-apu ikääntyneiden kuntalaisten ja lapsiperheiden avuksi. Palvelu tarjoaa asiointi- ja keskusteluapua yli 70-vuotiaille riskiryhmäläisille koronaepidemian aikana. Apua tarvinneille lapsiperheille on puolestaan toimitettu ruoka-apupalvelua.

Kuopion kaupunki aloitti huhtikuun alussa puhelinsoitot niille iäkkäille kuntalaisilleen, jotka eivät ole säännöllisten vanhuspalvelujen piirissä.
Mikäli iäkkäitä ei tavoiteta puhelinsoitoilla, kaupunki ottaa yhteyttä heihin vielä tekstiviestillä numerosta 044 718 3075. Jos soittajat eivät tavoita useamman yrityksen jälkeen iäkkäämpään ikäryhmään kuuluvaa kuntalaista, ilmoittavat he hänen osoitteensa SPR:lle. Pareittain kulkevat SPR:n vapaaehtoiset vierailevat iäkkään kuntalaisen kotiovella tarkistamassa tilanteen.
Kotitarkastuskäyntejä on tähän mennessä käynnistetty useita kymmeniä.
– Kaikkia emme tietenkään tavoita, kuten ei puhelimitsekaan. Jokaiselle jätetään kuitenkin Kuopion kaupungin kirje ja teemme kotitarkastuskäyntejä aina tarpeen vaatiessa eli joka päivä emme ole liikenteessä, kertoo Kuopio-avussa vapaaehtoisjohtajana Punaisella Ristillä toimiva Mikko Sipilä.

Sipilä sanoo, että vapaaehtoiset tunnistaa punaisista liiveistä, joissa on SPR:n tunnisteet ja vapaaehtoisen nimi. Turvallisuudesta pidetään huoli siten, että vapaaehtoiset eivät pääsääntöisesti tule sisätiloihin ja kuntalaiseen pidetään vähintään puolentoista metrin etäisyys.
– Sisätiloihin mennään vain asiakkaan luvalla. Vapaaehtoiset ovat terveitä, eivätkä kuulu riskiryhmään ja tarvittaessa meillä on suojavarusteita käytettävissä.

Kuopio-apua tuottavat yhteistyössä Kuopion kaupunki, Kuopion ev.lut. seurakunnat ja Kuopion kaupungin alueella toimivat Suomen Punaisen Ristin osastot sekä muutamat järjestöt ja yritykset.
Jos iäkkäällä kuntalaisella on tarvetta asiointiapuun, voi hän soittaa myös itse vanhusten palveluohjauksen neuvontanumeroon 017 183 245 arkisin kello 9–15.