Varaslähtö vappuun

Fiilistelimme vappua jo maanantaina, viikkoa ennen oikeaa vappupäivää. Saimme osaksemme huvittuneita katseita, kun mutustelimme munkkia keskellä toria.

Viikkosavo kävi pienimuotoisella vappupiknikillä jo viikkoa ennen vappupäivää. Tarjosimme muutamalle ohikulkijalle munkit ja katsoimme, miten ihmiset reagoivat ennenaikaisiin vapunjuhlijoihin.

Puhallamme toimittajakollegani Inkan kanssa ilmapalloja maanantai-iltapäivänä. Olemme kohta lähdössä toteuttamaan pientä sosiaalista koetta. Vielä serpentiinit kaulaan ja menoksi. Kävelemme vapunjuhlijoiksi sonnustautuneena keskelle toria. Levitämme viltin torin mukulakiville keskikäytävän viereen. Simapullo suhahtaa auki ja munkkirasiasta kuoritaan muovit päältä.

Kippis vain ja julistamme ennenaikaisen vappupiknikimme alkaneeksi. Keskikäytävällä kävelee pikkulapsi vanhempiensa kanssa. Lapsella on heliumtäytteinen vappupallo! Emme olekaan ainoita vappufiilistelijöitä, vaan joku muukin haluaa tunnelmoida jo viikkoa etukäteen. Muut ohikulkijat katselevat meitä pääosin huvittuneina. Ja tokihan touhumme varmasti hauskalta näyttääkin, kun nautiskelemme vappuherkuista keskellä toria.

Jaoimme
pari munkkia

Mutustaessamme munkkeja huomaamme, että muutama ohikulkija kävelee tarkoituksellisesti mahdollisimman läheltä meitä, jotta näkee paremmin mitä puuhaamme. He eivät kuitenkaan rohkene kommentoimaan mitään. Kunnes yksi suuntaa suoraan luoksemme. Hän on kerjäläisnainen, jonka muistan nähneeni torin ympäristössä aiemmin useampaankin otteeseen. Hän marssii suoraan kohti heiluttaen paperimukiaan. Hän pyytää rahaa ruokaan. Vastaamme, että valitettavasti meillä ei ole antaa kolikoita, mutta munkkia olisi.

– No kiitos tästä, nainen sanoo ottaessaan meiltä yhden munkin.

Hetken istuskelemme jälleen rauhassa, kunnes huomaamme, että eräs nuorimies astelee kohti.

– Onko teillä siellä joku simatarjoilu? hän kysyy.

Hitsit, meillä ei ole kuin kaksi kertakäyttömukia, jotka ovat meillä itsellämme käytössä. Olisi pitänyt ottaa useampia! Sanomme miehelle, että simaa ei nyt ole tarjota, mutta hänellekin antaisimme mielellämme munkin.

– Oikeasti? Saanko tosissaan munkin? Voi että, kiitoksia, hän sanoo ja lähtee iloisena pois.

Mukavaa levittää hyvää mieltä. Ohi tepastelee vielä pieni koira omistajansa kanssa. Sen kuono ojentuu kovasti meitä kohti, luultavasti koska sen nenään on kantautunut munkkien tuoksu. Olisimme voineet antaa koirallekin palan munkkia, mutta omistaja ei lähtenyt koiransa perässä meitä kohti, vaan he ohittivat leirimme vähän kauempaa.

Vapputori
maanantaina

Vielä tämän viikon maanantaina torilla ei ollut yhtäkään vappuun liittyvää myyjää. Ei näkynyt vielä ilmapallokauppiaita eikä simanmyyjiä. Viimeistään vappuaattona eli sunnuntaina torilla kuitenkin tapahtuu.

Vappuaaton allastapahtuma alkaa kello 17.30. Ensimmäiseksi tapahtumassa kuullaan ainejärjestöjen tervehdykset. Sen jälkeen pestään Velj’mies-patsas ja julkistetaan vuoden siskotyttö ja velj’mies. Alustavan aikataulun mukaan Velj’mies-patsaan lakitus tapahtuu kello 18.10 ja proffa uitetaan kello 18.25 aikaan, jonka jälkeen tilaisuus päättyy viimeistään kello 18.45.

Vappuaattona torikauppiaat saavat olla torilla kello 7–18, samoin kuin vappupäivänä. Torivalvoja Kari Laitinen sanoo, että vappuaattona torilla on vappuun liittyen etenkin ruokamyyjiä ja ilmapallokauppiaita.

– Vappupäivänä mukana on valituisten torikauppiaiden lisäksi kymmenkunta muuta myyjää, Laitinen arvioi.

Uutta ohjelmaa vapputorille

Vappupäivän vapputorille on tänä vuonna järjestetty myös uutta ohjelmaa. Lions Club Kuopio, Ravintola Mualiman Napa, Kreppikeidas ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys kokeilevat, miten koko kansan toivekonsertti torilla toimisi. Kello 13–15 torilavalle tulee soittamaan tanssiorkesteri Karanos, joka soittaa yleisön toivekappaleita. Kello 13 pidetään myös pienimuotoinen huutokauppa, jossa on huudettavana muun muassa KalPan Sami Kapasen viimeisen pelivuoden maila nimmareilla, KalPan takki, KalPan shortseja, kotoisia baarituoleja ja muutama polkupyörä. Lisäksi soiton välissä Ravintola Muailman Napa ja Kreppikeidas antavat yllätyspalkintoja.