Varmista myös koiran näkyvyys

Mari Wikholmin ja Lissu Rossin koirien näkyvyys on varmistettu heijastinliivein, -valjain ja -hihnoin. kuvat: Laura Ruuskanen

Lemmikin näkyvyydestä on syytä huolehtia, jotta vältytään vaaratilanteilta.

Joka syksy muistutellaan, kuinka huonosti jalankulkijat näkyvätkään pimeässä autoilijoille. Yhtään sen paremmin ei näy myöskään se karvakasa siinä vierellä, jollei lemmikin näkyvyydestä ole huolehdittu. Koiranomistajan onkin huolehdittava oman näkyvyytensä lisäksi lemmikkinsä näkyvyydestä pimeällä.
Heijastinten käyttö lisää koiran, ulkoiluttajan ja muiden tielläliikkujien turvallisuutta ja mukavuutta.

Mari Wikholm ja Lissu Rossi olivat liikkeellä koiriensa kanssa myöhään tiistai-iltana. Kuusikko näkyi auton valokeilassa hienosti. Koirien näkyvyyden takasivat heijastinliivit sekä heijastinhihnat ja -valjaat.
– Aina, kun liikumme pimeällä, meillä on heijastimia käytössä. Myös koirien näkyvyys on tärkeää varmistaa. Pitkäkarvaisella koiralla varsinkin heijastinliivi toimii hyvin, Wikholm sanoo.

Kennelliitto muistuttaa, että heijastintuotteiden käyttö voi estää myös esimerkiksi metsästyskoiran vakavan loukkaantumisen, jos koira syöksyy saaliin perässä tielle. Lisäksi heijastintuotteet auttavat metsästäjiä erottamaan koiran saaliseläimestä vaativissa olosuhteissa.
Kannattaa tarkistaa, etteivät esimerkiksi koiran karvat estä koiran varusteisiin sijoitetun heijastimen tai valon näkyvyyttä.

Koirille on saatavilla monenlaisia heijastin- sekä huomiovalotuotteita. Heijastavat pannat, pantaan kiinnitettävät valot, heijastin- ja huomioliivit sekä heijastavat talutushihnat ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja näkyvyyden parantamiseksi. Kaikenväriset koirat tarvitsevat heijastimia.

Isovillakoira Iiro ulkoilutti omistajaansa torin vierellä. Iiron hihnassa roikkui heijastin. Omistaja Kauko Savolainen kertoo, että heijastin killuu remmissä kesät ja talvet.
– Onneksi koskaan ei ole ollut vaaratilanteita pimeälläkään, Savolainen kommentoi.

Lemmikki näkyviin

  • Parhaan näkyvyyden saa, kun käyttää sekä valoa että heijastinta.
  • Pitkäkarvaisen koiran kohdalla varmista, että valo tai heijastin ei katoa turkin sekaan. Huomioliivi on hyvä vaihtoehto.
  • Heijastimen tai valon voi kiinnittää myös talutushihnaan.
  • Lähde: Agria Eläinvakuutus