Venäläisen kulttuurin viikkoa vietetään taas

Kuva viime vuoden maslenitsa-tapahtumasta. Kuva: Jouni Korhonen

Viikko käynnistyy ensi maanantaina. Luvassa paljon erilaista ohjelmaa.

Kuopiossa vietetään yhdeksättä kertaa venäläisen kulttuurin viikkoa. Viikko käynnistyy ensi viikon maanantaina 17.2. kello 17.30 suomalais-venäläisellä satutunnilla pääkirjaston lastenosastolla. Satutunnilla luetaan Aleksandr Pushkinin satu tsaari Saltanista. Samana iltana myös Doina Odessa musisoi Cafe Puistokartanolla, Kansalaisopistolla kello 18.

Venäläisen kulttuurin viikon pääkoordinaattori Suomi-Venäjä-seura pitää toimistollaan avoimet ovet tiistaina 18.2. kello 12-14. Toimistolla voi käydä juttelemassa ja kyselemässä esimerkiksi Venäjän kulttuurista, kielestä, matkustelusta ja ilmaisesta e-viisumista. Samalla voi nauttia kupposen kahvia tai teetä.

Keskiviikkona 19.2. Kompassilla vietetään kello 18 alkaen Runon ja laulun iltaa, jossa esiintyy sekä suomalaisia että venäläisiä muusikoita ja runonlausujia. Torstaina on mahdollisuus päästä Kansalaisopistolla keskustelemaan venäjäksi venäläisten kanssa kieliklubin tapaamisessa kello 16.15.

Lauantaina 22.2. Kuopion torilla vietetään venäläistä laskiaista eli maslenitsaa kello 11–12.30. Tapahtumassa esiintyy venäläinen Äänisen kajo -lauluryhmä, joka tutustuttaa yleisön venäläiseen laskiaisperinteeseen. Ohjelmassa on laulua, leikkejä, kisailua ja lopuksi perinteinen maslenitsa-nuken poltto. Ryhmä esiintyy jo perjantaina kuopiolaisessa koulussa ja päiväkodissa ja illalla kello 17 alkaen pääkirjaston musiikkiosastolla. Esityksessä on mukana myös Kuopion Tanssistudion pienet tanssijat. Esityksen jälkeen on mahdollista tutustua pitsinnypläykseen ryhmän johdolla. Ryhmä on nähtävissä myös sunnuntaina kello 13 Ortodoksisella seurakuntatalolla.

Viikko huipentuu 21.–23.2. Kuvakukossa järjestettävään X Venäläisen elokuvan festivaali Kino-Helmikuuhun. Viikonloppuna joka päivä kello 17.30 alkaen nähdään uusia venäläisiä nykyelokuvia.