Vieläkö muistat heidät?

Riitta Raatikainen toimi Viikkosavon päätoimittajana vuosina 2002–2003. Kuva: Lassi Sivonen

Päätoimittajat Antti Launonen, Riitta Raatikainen ja Jyrki Pasanen muistelevat vuosiaan Viikkosavossa.

Vuosina 1997–2001 Viikkosavon päätoimittajana oli Antti Launonen.
– Perin edelliseltä päätoimittajalta, Kaarina Kuuselalta hyvässä kunnossa olleen lehden. Varsinaisia toimittajia oli päätoimittajan lisäksi vain yksi. Käytimme kuitenkin ulkopuolisia avustajia. Meillä oli silloin omat taittajat, jotka valmistivat Viikkosavon ilmoitukset ja taittoivat lehden.

Launosen päätoimittaja-aikana lehden vanha kilpakumppani Uutis-Kukko lopetti ja jonkin ajan kuluttua lehtirintamalle ilmestyi uusi kilpailija, Kuopion Kaupunkilehti.
Päätoimittajavuosistaan Launosen mieleen on jäänyt muun muassa kaupunginjohtajavaihdokset. Kauko Heuru vaihtui Kari Häkämieheen vuonna 1998 ja Häkämies puolestaan Petteri Paroseen vuonna 2001.
– Yleisemmällä tasolla vuosituhat vaihtui päätoimittaja-aikanani, ja senkin aiheen käsittelyyn Viikkosavo osallistui.
Loppuvuodesta 2001 Launonen siirtyi takaisin uutistoimittajaksi Savon Sanomiin. Kuopiossa asuva Launonen on nykyään toimittajana Väli-Suomen Median Uutissuomalaisessa.

Vuosina 2002–2003 Viikkosavon päätoimittajana ja myös toimitusjohtajana oli Riitta Raatikainen. Viikkosavon vuosiaan hän muistelee suurella lämmöllä.
– Itse lehden tekeminen oli pitkälti samanlaista kuin nykyisinkin. Sisältöjen digitaalista jakamista tai lukemista ei sen sijaan vielä edes harjoiteltu. Opin valtavasti uutta ja sain käyttää kaiken mahdollisen luovuuteni lehden kehittämiseksi.

2000-luvun alussa Kuopiossa toimi kolme kilpailevaa kaupunkilehteä: Viikkosavo, perinteikäs ja persoonallinen Uutis-Kukko sekä juuri markkinoille ilmestynyt Kuopion Kaupunkilehti.
– Uudistimme nopeasti Viikkosavoa sekä lehtenä että yrityksenä. Tein työtä niin intohimoisesti, että kotona pyykkivuoret kasvoivat aina vain korkeammiksi.
Kuopiosta hänellä mieleen noilta vuosilta on jäänyt kaupunkikuvan muutos.
– Vanha savupiipputeollisuus katosi lopullisesti ja tilalle syntyi uusia, korkeaan erikoistumiseen perustuvia yrityksiä. Torin ympäriltä purettiin viimeisetkin vanhat puutalot. Sataman aluetta rakennettiin, live-musiikkia kuului paljon kaikkialla ja nuoret valtasivat Paahtamon.
Viikkosavosta Raatikainen siirtyi uutispäälliköksi Savon Sanomiin. Nykyään Tervossa asuva Raatikainen on väitöskirjatutkija.

Vuosina 2007–2011 Viikkosavon päätoimittajana oli Jyrki Pasanen. Hänen aikakaudellaan kaupungin lehtimarkkina oli kovassa kilpailutilanteessa. Vilkkaimpina keskiviikkoina kuopiolaiset saivat postilaatikkoonsa neljä paikallista kaupunkilehteä, Viikkosavon, Kuopion Kaupunkilehden, Savon Silmukan sekä Suur-Saimaa-lehden Kallavesi-osion.
Pasasen aikaan Viikkosavoa uudistettiin rakenteellisesti ja sisällöllisesti.
– Vuosien 2008–2009 taantuman pyörteissä lehden ilmestymispäiviä jouduttiin vähentämään noin kolmanneksella.
Pasasen aikaan lehden toimitus siirtyi Kauppakadulta, Intron yläkerrasta Kirjastokadulle, Savon Sanomien kupeeseen.

Erityisesti mieleenpainuneita projekteja Pasasella on jäänyt mieleen muutamia.
– Ehkä erikoisin niistä oli, kun tarjouduin tekemään jo lopettaneelle kaupunkilehti Uutis-Kukolle juhlalehden. Saimmekin kunnian toteuttaa yhdessä Heli-Marjatta Sormusen ja Ippa Tuovisen kanssa Kukko Kiekuu 50-vuotisjuhlalehden. Toinen mukava hanke oli Pekka Kantasen ja Mikko Mäntyniemen kanssa toteutettu Aikamatka Kuopioon-kuvasarja, jossa kuopiolaisilta kerättiin tietoja ja kommentteja vanhoista kuvista. Herrat päättivät projektin upealla kirjahankkeella.

Alkuvuonna 2011 Pasanen siirtyi Viikkosavosta konsernin aluelehtiyhtiöön asiakkuusjohtajaksi. Tällä hetkellä Tampereella asuva Pasanen työskentelee liiketoimintastrategina ja osakkaana perustamassaan viestintätoimisto Framilla Finlandissa Helsingissä.