Vihaisista ajatuksista syntyy vihatekoja

Viikko sitten olin lomareissulla Intian Keralassa ja tuijotin hotellihuoneessa epätodellisen tuntuista uutista. Kansainväliset uutiskanavat raportoivat kaukaa koti-Kuopiossa sattuneesta karmaisevasta väkivallanteosta. Savon ammattiopiston luokkatilassa oli kuollut yksi ja useita telottu sairaalakuntoon.

Tilanne tuntui absurdilta. Olinhan maassa, jonka ulkoministeriö on määritellyt korkean terrorismin uhkan maaksi. Intiaan matkustamista vanhemmat sukulaiset ovat joka kerta varoitelleet, koska ”siellä voi sattua kaikenlaista”. Tämäkin oli esimerkki ihmiselämän ennustamattomuudesta. Mitään lopullista suojaa ei voi taata, olitpa missä tahansa ja varauduitpa uhkiin miten tahansa.

Kuopion tragedia tapahtui vielä samaan aikaan, kun Intiassa vietettiin maan itsenäisyysliikkeen johtajan Mahatma Gandhin syntymän 150-vuotisjuhlaa. Gandhihan tunnetaan väkivallattoman vastarinnan kehittäjänä ja hänen koko elämänsä oli viesti ahimsasta, eli väkivallattomuudesta. Ahimsa korostaa paitsi väkivaltaisista teoista, myös väkivaltaisista ajatuksista ja vihasta pidättäytymistä.
Gandhin ajatukset ovat käyttökelpoisia, kun Suomessakin pohditaan, miten Sakkyn kaltaisilta tragedioilta voisi jatkossa välttyä. Väkivallan ehkäisy on epäonnistunut, jos ihmisten tärkein turva on valvontalaitteissa, metallinpaljastimissa ja vartijapalveluissa. Niin kauan kuin maailmassa on vihaa, pelkoa ja sisäistä ahdistusta, paha olo ja aggressio purkautuvat ulkopuolisiin uhreihin.

Gandhin opetuksen ydinviesti kiteytyy lauseeseen: Ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa. Gandhi siis ajatteli, että paras tapa muuttaa maailmaa on muuttaa itseään. Muutoksen on lähdettävä sisältä.
Niin kauan kuin meissä itsessämme on vihaa, ärtymystä ja katkeruutta, ne säteilevät ympäristöömme. Jokaisen meidän on kannettava vastuu siitä, ettemme myrkytä itseämme ja ympäristöämme vihaisilla ja katkerilla ajatuksilla. Sillä vihaiset ajatukset luovat kasvualustan vihasanoille ja lopulta vihateoille.

Mitä enemmän maailmassa on väkivaltaa ja vihapuhetta, sitä enemmän kaivataan Gandhin kaltaisia ihmisiä muistuttamaan rauhan viestistä. Ja sitä enemmän korostuu meidän jokaisen vastuu omasta käytöksestämme, sanoistamme ja myös ajatuksistamme.
Harjoittelemalla mielen hallintaa ja tyyneyttä, jokainen meistä tekee suuren palveluksen paitsi itselleen, myös koko yhteiskunnalle.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.