Vihdoin toimiva jäähdytys – ”Nyt kauppahallissa on miellyttävät 22 astetta”

Hanna Kokko esitteli viime perjantaina, kuinka nyt kauppahallin sisällä on nyt hyvä lämpötila työskennellä ja asioida. Kuva: Inka Matilainen

Kauppahallissa viimein toimiva jäähdytys.

Kuopion kauppahallin helteet ovat vihdoin jäämässä historiaan. Yli kuusi vuotta odotettu jäähdytysjärjestelmä toimii vihdoin ja nyt hallissa on Konditoria Burtsowin yrittäjä ja kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Kokon mukaan miellyttävä olla.
– Nyt täällä on miellyttävät 22 astetta. Viime viikon torstaina aamulla jännityksellä katsottiin, että lähteekö mittari kohoamaan kuten viime kesänä, mutta ei! Siihen se pysähtyi.

Kaikki juontaa juurensa hallin peruskorjaukseen, jonka yhteydessä ilmastointilaitteiston uusiminen jäi toteuttamatta tietokatkosten takia. Järjestelmä asennettiin myöhemmin, mutta sen taso oli riittämätön ja sen vuoksi hallin sisällä kärsittiin esimerkiksi viime kesänä jopa 38 asteen lämpötiloista.
– Se oli aivan mahdotonta. Henkilökunta sitkuili, koska oli pakko olla, mutta asiakkaat meiltä hävisivät. Samoin tuli myös paljon hävikkiä. Ymmärrämme hyvin, että kauppahalli on todella haasteellinen tila tuollaisen jäähdytysjärjestelmän kannalta. Emme tietenkään olleet sen helteen kanssa ainoa paikka, joka kuumeni, mutta meidän oli pakko muistuttaa kaupunkia myös siitä, etteivät lämpötilat voi olla tuollaisia jos hallia aiotaan pitää elintarviketilana.

Jäähdytysremontti tehtiin vuoden alussa ja silloin jokainen myymälä oli vuorollaan hetken aikaa kiinni. Vaikka ilmastoinnin puolesta piti vuosien varrella taistella välillä kovastikin, ei kauppahallin väki halua muistella menneitä.
– Olemme todella iloisia tästä. Ja kaupungille hyvin kiitollisia. Nyt on miellyttävä lämpötila työskennellä ja asiakkaiden tulla käymään, Kokko iloitsee.

Kauppatori on sijainnut nykyisellä paikallaan jo 1850-luvulta lähtien. Viimeisin mittava remontti kauppahallissa toteutettiin torin uudistuksen yhteydessä vuosina 2012-2013. Tuolloin muun muassa purettiin kalahalli ja paikalle rakennettiin pyöreä lasipaviljonki.