Viikkosavo on osa Kuopion historiaa

Suomessa ei ole montaa lehteä, jonka historia ulottuisi yhtä pitkälle kuin Viikkosavon. Viikkosavon edeltäjä, Savo-lehti perustettiin vuonna 1878, nelisenkymmentä vuotta ennen Suomen itsenäistymistä.

Savo oli Kuopion selkeä ykköslehti 1920-luvun lopulle asti, jonka jälkeen Savon Sanomien levikki ylitti Savon levikin.

Kuopion kaupungissa Savo piti kuitenkin vielä pitkään asemansa, ja Savo olikin kilpailijoitaan Kuopio-keskeisempi.

Puoluesidonnaisuutta lehdellämme ei enää ole, mutta Savo-lehden perinnöstä on jäänyt Kuopio-keskeisyys. Nykyäänkin tärkeimpiä uutiskriteereitämme on juuri paikallisuus ja kuopiolaisuus. Ehkäpä juuri Kuopio-keskeisyys on yksi syy lehden pitkälle historialle. Kuopiolainen lukija haluaa tietää, mitä oman kaupungin nurkilla tapahtuu. Kuopiolaiset ansaitsevat oman lehtensä, joka penkoo kaupungin asiat perinpohjaisesti ja tiedottaa kaupunkilaisille, mitä kaupungissa tapahtuu.

140 vuotta on pidempi aika kuin yksi ihmiselämä. Lehtemme on ollut mukana jo useiden kuopiolaisten sukupolvien elämässä. 140 vuodessa Kuopiokin on muuttunut aivan eri kaupungiksi; asukasluku on moninkertaistunut ja koko kaupunkikuva uudistunut radikaalisti.

Tässä juhlalehdessä tilat eivät riitä kertaamaan lehden koko pitkää ja värikästä historiaa. Kerrottavaa riittäisi kirjaksi asti. Runsaudenpulan vuoksi olemme tähän lehteen nostaneet satunnaisia poimintoja lehdestä ja sen tekijöistä sekä Kuopion historiasta. Lehden historiasta kiinnostuneet voivat lukea lisätietoja esimerkiksi Sanan valtaa Kallaveden kaupungissa -historiateoksista.

Kun itse neljä vuotta sitten siirryin myös Viikkosavon päätoimittajaksi, en aluksi edes käsittänyt kuinka arvokkaasta lehdestä on kyse. Lehden historiaa opiskellessa havahduin, kuinka vahvasti lehtemme linkittyy Kuopion ja koko Suomen historian käännekohtiin. Lehdellämme on ollut iso merkitys koko Kuopion kehityksessä.
Historian saatossa lehteämme on ollut tekemässä joukko nimekkäitä kuopiolaisia. Lehden päätoimittajana on ollut muun muassa kirjailija Juhani Aho.

Me nykyiset lehdentekijät olemme etuoikeutettuja saadessamme olla osa kunniakasta lehtihistoriaa. Meillä onkin tärkeä tehtävä olla kunniakkaan perintömme vaalijoina.

Niin kauan kuin lukijat ja ilmoittajat joka viikko odottavat lehden tippumista postilaatikostaan, on lehdellä vahvat perusteet vaikuttaa tulevaisuudessakin.

Viikkosavo viettää 140-vuotisjuhlia yhdessä 200-vuotiaan torin kanssa 20. lokakuuta. Kutsumme kaikki lukijamme ja ilmoittajamme mukaan juhlimaan kanssamme.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.