Viikkosavolla juhlavuosi

Vuosi 2018 on Viikkosavolla juhlavuosi. Lehden edeltäjän, Savo-lehden ensimmäinen numero ilmestyi päivälleen 139 vuotta sitten, eli 3.1.1879. Savo perustettiin kuitenkin jo vuoden 1878 puolella, joten tänä vuonna juhlimme lehden perustamisen 140-vuotista taivalta.

1800–1900-luvuilla Savo ennätti ilmestyä useammalla eri nimellä. Vuonna 1972 lehden jatkajaksi perustettiin Viikkosavo, joka ilmestyi ensimmäiset vuodet tilausmaksullisena. Ilmaisjakeluksi lehti muutettiin vuonna 1977.

140 vuotta on niin lehdistön kuin Suomen historiassa pitkä aika. Lehtemme voi hyvällä syyllä sanoa olevan merkittävä osa Kuopion historiaa. Onhan lehti raportoinut Kuopion asioista jo kauan ennen Suomen itsenäistymistä.

Savo oli aikoinaan Kuopion kaupungin ykköslehti ja edelleen lehdellämme vahva rooli kuopiolaisten arjessa. Vaikka median kulutus siirtyy verkkoon, on paikallisella, journalistisesti tuotetulla kaupunkilehti Viikkosavolla tärkeä rooli alueemme lukijoille ja ilmoittajille. Jotain kertoo sekin, että Viikkosavon sekä sen sisarlehti Kuopion Kaupunkilehden lukijamäärät ovat kasvaneet vastoin printtilehtien yleistä trendiä.

Juhlavuosi näkyy pitkin vuotta lehden sivuilla. Syyskuussa julkaisemme 140-vuotisjuhlalehden.

Lehdellä on tärkeä rooli paitsi tiedon välittäjänä, myös paikallisen identiteetin ja yhteenkuuluvuudentunteen rakentajana. Nyt juhlavuonna me Viikkosavon tekijät haluammekin keskittyä yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Siksi käynnistämme tänä vuonna Lukijaraadin. Raati tarjoaa tavallisille kuopiolaisille uudenlaisen kanavan saada ääntään ja ajatuksiaan kuuluviin kaupungin asioissa.

Kirjoittaja on päätoimittaja.