Viikkosavon Lukijaraati vastaa: Tämä on elämän tarkoitus

Kesälomilla monella on aikaa pohtia elämän isoja kysymyksiä. Arkistokuva: Markku Wiik

Viikkosavo pyysi Lukijaraatia antamaan vastauksen ihmiselämän suurimpaan kysymykseen.

Tällä kertaa Viikkosavo on laittanut lukijaraatilaiset perimmäisten kysymysten äärelle. Kysyimme nimittäin raatilaisilta sen kysymyksistä kaikkein mystisimmän; mikä on elämän tarkoitus? On heti kärkeen todettava, että yksiselitteistä vastausta eivät raatilaiset siihen pystyneet antamaan.

OSA lukijaraatilaisista näkee, että elämän perimmäinen tarkoitus on suvun jatkaminen ja elämän edellytysten ylläpitäminen.

– Elämän tarkoitus on jatkaa elämää maapallolla ja tehdä työtä sen eteen. Myös ne, jotka eivät jatka suvullisesti elämää, tekevät elämän mahdollistavaa jatkoa omalla elämällään.

Suurimmassa osassa vastauksia koetaan kuitenkin, että tarkoituksena on elää hyvä ja henkisesti rikas elämä.

– Me tulemme, elämme ja lähdemme. Kukin tekee oman jäljen, toiset isomman, toiset pienemmän. Elämän tarkoitus on kunnioittaa kaikkia jäljen jättäjiä, eräs raatilaisista kirjoittaa.

MONI raatilaisista toteaa, että elämän tarkoitus on hyväksyä itsensä ja tulla toimeen itsensä kanssa. Sekä olla utelias elämää kohtaan, ajatella myönteisesti sekä kunnioittaa kaikkia muita ihmisiä ja olentoja.

– Olen vakaasti sitä mieltä, että tarkoituksemme tällä kierroksella on kehittyä henkisesti paremmaksi ihmiseksi, empaattisemmaksi lähimmäisiämme kohtaan ja oppia olemaan vähemmän itsekäs. Kehittää niitä lahjoja, joita olemme runsain mitoin syntymässä saaneet.

– Elämän tarkoitus on elää ihmisiksi ja suojella ympäristöä ja luontoa myös tuleville sukupolville, jotta hekin saavat nauttia puhtaasta ilmasta ja luonnosta.

YHDESSÄ vastauksessa muistutetaan, että elämän tarkoituksen määritelmiä on yhtä monta, kuin on sen pähkäilijöitäkin. Vastaajan mielestä olisi vaikea uskoa, että elämän tarkoitus olisi kaikille sama.

– Elämän tarkoitus on hyväksyä ja tulla toimeen itsensä kanssa, näin myös hyväksyy ja kunnioittaa muita ihmisiä. Samoin olla utelias elämää kohtaan ja ajatella myönteisesti, eräs vastaaja sanoo.

ERÄS vastaaja ajattelee, että elämä on lahja, joka kuluu vuosien varrella ja että perimmäistä tarkoitusta ei ihminen pysty tietämään.

– Oma käsitykseni perustuu enemmän uskonnolliseen ajatteluun. Elämä on lahja, joka kuluu vuosien varrella. Toki myös jälkeläisten synnyttäminen ja kasvattaminen kuuluvat elämän tarkoitukseen. Maapalloamme pitää myös suojella ja hoitaa. Minusta elämän tarkoitukseen kuuluu enemmän itsensä kehittäminen ja läheisten ihmisten huomiointi, kuin esimerkiksi vain omaisuuden kerääminen. Mutta tämäkin on hyvin henkilökohtaista. Minusta tällä elämällä maapallolla ei ole mitään järkeä, jos elämä ei jossain muodossa jossain jatku.

YKSI raatilaisista ajattelee, että elämällä ei ole varsinaista tarkoitusta.

– Biologien mielestä kaikkien eliöiden perimmäinen tarkoitus on siirtää omaa geneettistä perimäänsä seuraaville sukupolville. Mutta entäpä ne ihmiset, jotka eivät näin tee? Joidenkin mielestä elämän tarkoitus on toteuttaa Jumalan tahtoa, mutta koska suhtaudun Jumalan olemassaoloon skeptisesti, ei tämäkään riitä minulle elämän tarkoitukseksi. Olen siis olemassa pelkästä sattumasta, sivutuotteena siitä, että joskus kauan sitten kaksi ihmistä tunsivat halua ja kenties rakkautta toisiaan kohtaan.

VASTAUKSISSA korostui myös ympäristöarvot ja luonnonsuojelu.

– Elämän tarkoitus on elää ihmisiksi ja suojella ympäristöä ja luontoa myös tuleville sukupolville, jotta hekin saavat nauttia puhtaasta ilmasta ja luonnosta.

 

 

 

Myös näin lukijaraatilaiset kommentoivat

 

”Eiköhän se ole suvun jatkaminen ja elämän edellytysten ylläpitäminen.”

”Sitä ei ehkä ratkaista näillä sivuilla, mutta tässä siteeraus VT:n Saarnaajasta: Minä katselin kaikkia tekoja, joita auringon alla tehdään, ja katso, kaikki oli turhuutta ja tuulen tavoittamista! sanoo Saarnaaja Vanhassa testamentissa. Tämä lienee pessimistisin näkemys elämästä  Joidenkin tuntemieni näkemys on hyvin sarkastinen, että elämän tarkoitus on yksinomaan suvun jatkaminen.  Koska olen ortodoksi, niin on tuotava esille ortodoksinen näkemys.  Ortodoksinen perusajatus on, että ihmisellä on vapaa tahto, että koko hänen elämänsä on kilvoittelua hyvän ja pahan välillä. Ortodoksit eivät koskaan puhu kuolemasta, vaan ihminen siirtyy vaan toiseen olotilaan, ”Toisilmaisiin”. tämä siis tarkoittaa, että tämä ns. maan päällinen elämä on vain osa ihmisen olemista.”

”Aristoteleen mukaan. ihmisen tärkein elämän tarkoitus on elää hyvää ja onnellista elämää. Hyve, mitä se sitten onkin, on hänen mielestään  tärkeä osa elämää. . ”Päämäärä ei ole (hyvän elämän ja onnellisuuden) tutkiminen ja tietäminen, vaan pikemminkin niiden tekeminen.”

”Olen nähnyt näytelmän Tampereen työväen teatterissa ”Sezuanin hyvä ihminen”. Minusta se oli erittäin koskettava. Ihminen, joka pystyy aina tekemään hyvää muille ihmisille riippumatta tilanteesta. Minä uskon, että tällainen ihminen on myös onnellinen.  Me emme elä täällä ainoastaan itsellemme vaan myös muille ihmisille. Yhteisöllisyys on välttämätön osa hyvää elämää.”

”Mielenkiintoinen ja ongelmallinen kysymys. Sekä erittäin henkilökohtainen, jota ehkä monet ihmiset eivät pohdi ollenkaan  ja tosia kysymys taas mietityttää.”

”Perimmäistä elämän tarkoitusta ei mielestäni ihminen pysty tietämään. Oma käsitykseni perustuu enemmän uskonnolliseen ajatteluun. Elämä on lahja, joka kuluu vuosien varrella. Toki myös jälkeläisten synnyttäminen ja kasvattaminen kuuluu elämän tarkoitukseen. Maapalloamme pitää myös suojella ja hoitaa, kuten esim. luontoa. Luonnon tasapainoa on ihminen nykymaailmassa jo paljon häirinnyt.”

”Minusta elämän tarkoitukseen kuuluu enemmän itsensä kehittäminen ja läheisten ihmisten huomiointi, kuin esim. vain omaisuuden kerääminen. Mutta tämäkin on hyvin henkilökohtaista.Jos ajatellaan tämän elämämme päättymistä joskus jokaisen kohdalla, niin minusta tällä elämällä maapallolla ei ole mitään järkeä jos elämä ei jossain muodossa jossain jatku.”

”Olen paneutunut jo monia vuosia tutkiskelemaan, miksi me olemme täällä, mikä on meidän tarkoituksemme täällä maan päällä. Olen vakaasti sitä mieltä, että tarkoituksemme tällä kierroksella on kehittyä henkisesti paremmaksi ihmiseksi, empaattisemmaksi lähimmäisiämme kohtaan, oppia olemaan vähemmän itsekäs. Kehittää niitä lahjoja, joita olemme runsain mitoin syntymässä saaneet.  On surkeaa, että tämän päivän ihminen ajattelee: tässä minulle kaikki, nyt ja heti. Rahalla on tämän päivän maailmassa liian suuri valta, ihmisen henkisyys (en puhu hengellisyydestä, se on asia erikseen), henkinen kehitys unohtuu, jää kaiken oman eduntavoittelun jalkoihin Liian helposti syytetään kiirettä, mutta mieliin painettava tosiasia on: Jumala loi ajan ja joutoajan, ihminen keksi kiireen.”

 

”Elämän tarkoitus on hyväksyä ja tulla toimeen itsensä kanssa, näin myös hyväksyy ja kunnioittaa muita ihmisiä. Samoin olla utelias elämää kohtaan ja ajatella myönteisesti. Elämässä tulee jokaiselle omat haasteensa, mutta tehdä parhaansa niiden eteen, mutta kaikki ei mene niin kuin haluaisi. Tässä on elämässäni motto runoilijan sanoin: ”Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen on jo avautumassa.”

” Päätelmiä on syntynyt lukuisia, mutta lopullista vastausta ei liene saanut aikaan. Määritelläänkö ihmiselämän tarkoitusta vai elämän yleensä? Ihmiselämän tarkoitus on ollut tuottaa nautintoa ihmislapsen vanhemmille. Kukaan meistä ei ole itse pyytänyt tulla maailmaan. Elämän tarkoituksen määrittely menee allekirjoittaneen kohdalta aivan liian vaikeaksi, kun ihmiselämän tarkoitustaan en osaa määritellä. Antaa olla koko asian.”

”Suvun jatkamista, mualiman jättämistä parempana lapsilleen mitä itse saa, vaalimaan luontoa, edistämään tiedettä ym.”

”Ehkä elämäntarkotuksen määritelmijä on tasan yhtä monta kun sitä pähkäelöö ja miärittellöö. Jokkaesen meijjän se pittää kohaltaan jotennii miäritellä. Vähän vaekee kuvitella, että se monellakkaan oes justiisa samanlaenen. Elämän pittuutta voejjaan pittee yhen miäritelmän mukkaa kaekilla samanlaesena, elämä kestää syntymästä kuolemaan – meillä kaekilla.Kyllähän sitä tulloo välillä pohtineeks myös tuolta hengelliseltä puoleltae tätä muam´piälistä vaellustaan. Mitenkä kohilleen sitä on askeleesa tään elämän vars´tiellä osanna asetella, verrattuna sen immeisen ”käöttöohjekirjan” mukkaan. Siis Raamatun. Onhan sitä osanna montae kertoo jalaka syrjään vippasta.”

”Elämän tarkoitus on jatkaa elämää maapallolla ja tehdä työtä sen eteen, myös ne jotka ei jatka suvullisesti elämää, tekevät elämän mahdollistavaa jatkoa omalla elämällään.2

 

”Ollakko vai eikö olla siinä kysymys? Elämän tarkoitus on elää ihmisiksi ja suojella ympäristöä ja luontoa myös tuleville sukupolville, jotta hekin saavat nauttia puhtaasta ilmasta ja luonnosta. Olisi outoa jos ei olisi esim. lintuja tai muita eläimiä.Jos ei olisi lintujen laulua, kyllä olisi kurjaa. Jos ei olisi puhdasta vettä ja järviä jossa voi uida.2

 

Lukijaraati - liity mukaan

Viikkosavon lukijaraadissa tavalliset kuopiolaiset pääsevät vaikuttamaan Kuopiossa tapahtuviin asioihin.
Noin kerran kuussa raatilaisille lähetetään kysely sähköpostitse ja pyydetään näkemyksiä ajankohtaisiin asioihin.
Lukijaraatiin voit liittyä osoitteessa www.viikkosavo.fi/lukijaraati