Viljelypalsta voi olla mökin korvike

Kaija Parviainen on jo muutaman viikon ajan käynyt möyhentämässä viljelypalstaansa Itkonniemen palsta-alueella. ”Ostin tänne hyönteishotellinkin, jotta saisin kasveille pölyttäjiä”. Kuvat: Aija Pirinen

”Tällaisena poikkeusaikana viljelypalsta on monelle henkireikä”, sanoo Kaija Parviainen.

Itkonniemen viljelypalstalla on kauniina kevätiltana parikymmentä käsiparia möyhimässä maata. Rannan läheisellä palstalla viljelyspuuhissa on Kaija Parviainen. Hänellä on 0,7 aarin kokoinen palsta, jota hän on vuokrannut muutaman vuoden ajan.
– Istutan tänne kukkia, perennoita, tyrniä, vattua, marjapensaita, porkkanaa, hernettä, retiisejä, Parviainen luettelee.

Parviainen vuokrasi kaupungilta viljelypalstan muutettuaan aikoinaan Helsingistä Kuopioon. Hän sanoo, että viljely on paitsi omavaraistaloutta, myös mukava harrastus varsinkin monille ikäihmisille.
– Nyt korona-aikana yli 70-vuotiaat eivät juuri saisi tavata muita. Tällaisena poikkeusaikana viljelypalsta on monelle tärkeä henkireikä. Hyvällä säällä on mukava ottaa eväsleivät ja kahvit mukaan ja tulla tänne möyhimään maata.
Viljelypalstojen käytölle ja vuokraukselle on tietyt säännöt.
– Esimerkiksi tuolia ja pöytiä ei saisi tuoda paikalle. Itselläni on välillä hetken aikaan ollut tuoli mukana. Eivät vanhemmat ihmiset jaksa seistä koko aikaa, Parviainen sanoo.

Viereisellä palstalla maanmuokkauspuuhissa ovat Tarmo Karhula ja Riitta Laukkanen. He päättivät vuokrata viljelypalstan ensimmäistä kertaa viime kesänä. Heille palstasta on tullut eräällä tavalla mökin korvike.
–Möimme kesämökin pois, mutta kaipasimme kuitenkin luontoon ja kosketusta maahan. Päätimme vuokrata viljelypalstan. Tässä on kesäksi virikettä, pariskunta kertoo.

Kuopion kaupungilla on 364 noin aarin kokoista viljelypalstaa yhdeksässä eri kohteessa. Vanhimmat viljelypalsta-alueet ovat Julkulanniemessä, Savisaaressa ja Niuvassa. Viljelykausi palstoilla kestää huhtikuun puolivälistä lokakuun loppuun ja kausivuokra on keskimäärin hieman päälle 20 euroa aarilta.

Itkonniemen viljelypalstalla tehtiin noin vuosi sitten saneeraus
–Sinne tehtiin leveämpi huoltokäytävä ja kastelujärjestelmää parannettiin. Ajatus on, että tulevaisuudessa saneerauksia jatkettaisiin. Seuraavaksi uudistetaan ehkä Särkiniemi tai Julkula, kaupungininsinööri Ismo Heikkinen kertoo.

Heikkinen kertoo, että kaupungin tavoitteena on siirtää palstojen hallinnointi jollekin ulkopuoliselle taholle.
– Tähän saakka kaupunki on vuokrannut palstoja hyvin minimaalisella summalla. Palstojen vuokraus ei sinällään kuulu kaupungin perustehtävään, joten toiveenamme on siirtää hallinnointi jollekin toiselle taholle, esimerkiksi jollekin yhdistykselle tai seuralle. Keskusteluja on käyty parin ehdokkaan kanssa, mutta neuvottelut eivät ole johtaneet mihinkään.

Tarmo Karhula päätti hankkia viljelypalstan sen jälkeen, kun möi pois kesämökkinsä.