Vive la France

Varoitus. Seuraava teksti sisältää jalkapallojargonia, faktaa sekä futismielipiteitä. Tekstin faktoista on lupa olla eri mieltä. MM-kisat Venäjällä on nyt onnellisesti ohi ja maailmanmestarina juhlitaan Ranskaa. Fakta. Patonginpurijoiden edellisestä mestaruudesta ehti kulua jo parikymmentä vuotta ja vaikka mestaruus menikin jälleen rakastavaisten ja romantiikan maahan, niin pystiä ei tällä kertaa kuitenkaan voitettu punaviinin, piknikkorin ja ranskanleivän voimin. Tästä mestaruudesta on nimittäin romantiikka kaukana. Fakta.
Ranskan joukkue on täysin valmentajansa Didier Deschampsin näköinen, hajuinen ja makuinen. Siinä maistuu kuri, näkyy työnteko ja haisee inhorealismi. Jälleen fakta. Kun Ranska edellisen kerran vuonna -98 voitti maailmanmestaruuden, niin keskikentän työmyyrä Deschamps nosti joukkueen kapteenina mestaruuspystin ilmaan. Nyt hän teki saman valmentajana.
Jos nykyfutiksessa toistaiseksi vannotaan pallonhallintapelin nimeen, niin tämän mestaruuden myötä se tulee muuttumaan. Pallo palaa arkeen ja jalat tiputetaan maan pinnalle. Valitettavasti faktaa tämäkin.
Futiksessa pätee loppupeleissä nimittäin aina sama fysiikan laki, kuin arkielämässäkin – rikkominen on helpompaa kuin rakentaminen. Anna kaverin hallita palloa ja tehdä sirkustemppuja. Se uppoaa yleisöön. Itse keskityt vain suojelemaan omaa maalia, olemaan nöyrä ja iskemään heti kun on paikka. Tällä futiksella ei ole koskaan saatu ystäviä, mutta sillä on voitettu lukuisia mestaruuksia. Faktaa jälleen.
Ranskan mestaruuden ainekset ovat yksinkertaiset. Alkupalaksi analyysi, pääruoaksi selkeät tehtävät ja jälkiruoaksi raudankova sitoutus sovittujen roolien toteuttamisesta. ManUssa taikatemppuja tehtailevasta Pogbasta tehtiin puolustava työmyyrä. Jokaisen pelin hyökkääjänä aloittanut Chelsean maalitykki Giroud ei tehnyt maalin maalia koko kisoissa. Hän puolusti. Joukkueen huoltajankin ensisijainen tehtävä oli todennäköisesti puolustaa.
Oli miten oli, niin faktaa on ainakin valmentaja Deschampsin sanat joukkueelle – finaalia ei pelata, se voitetaan.

Kirjoittaja on KuPSin puujalka.