Voisiko KuPS ajautua koronan vuoksi jopa konkurssiin?

KuPSin pelaaja Ville Saxman uskoo, että pelaajat pitävät kunnostaan huolta punttiharjoituksin, lenkkeilen ja sopimalla palloharjoituksia pienryhmissä. Kuva: Tuire Punkki

Kuopiolaisten liigaseurojen kaudet keskeytyivät. KuPSin Ville Saxman: Nyt elämme poikkeusaikoja, jolloin terveysasiat ajavat urheilun ohi.

Koronaviruksen vuoksi KalPan naiset eivät pääse taistelemaan SM-kullasta. KalPan miehet sijoittuvat liigassa sijalle 10.
Salibandyliigan Welhojen karsintasarja Steelersiä vastaan peruttiin. Savon Volleyn sarja keskeytyi ja Puijon Wolleyn naistenliigapaikka on toistaiseksi auki. Miten korona riepottelee KuPSia? Veikkausliigan on määrä alkaa kesäkuun alussa.
Lauantaina KuPS piti pelaajille tiedotustilaisuuden, jossa seuran lääkäri jakoi pelaajille neuvoja koronanviruksen varalle ja valmennustiimi antoi ohjeita yksinharjoitteluun.

Toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen mukaan on varauduttava hallituksen, omistajan ja valmentajien kanssa vaihtoehtoisiin korona-skenaarioihin.
– Sarja näillä näkymin tiivistyy, mutta systeemi pysyy entisen kaltaisena. Koronavirus edellyttää niin meiltä seurana kuin koko yhteiskunnalta joustavia ratkaisuja. Tässä vaiheessa on paljon epätietoisuutta ja vaihtoehtoja, joita kukaan ei osaa täysin ennakoida, toteaa Heiskanen.

Pelaajien lakisääteinen palkallinen vuosiloma on normaalisti liigakauden jälkeen. Koronan vuoksi vuosiloma alkoi poikkeuksellisesti 14.3.
Entä jos ulkomaalaiset pelaajat lähtevät vuosilomallaan kotimaihinsa? Voisiko käydä niin, etteivät he pääse koronan vuoksi huhtikuun puolessa välissä takaisin Kuopioon? Jo nyt muutama pelaaja joutui viranomaisohjeiden mukaan kotikaranteeniin, kun he kävivät kotimaassaan lyhyen harjoitustauon aikana.

Pahin skenaario olisi se, että koko kausi peruttaisiin. Miten kävisi seuran, jos pelaaja- ja työntekijäsopimukset ovat voimassa, mutta budjetoidut yleisö- ja yhteistyösopimukset jäisivät saamatta? Olisiko jopa seuran konkurssi mahdollista? Seuran on kuitenkin maksettava palkkoja noin 200 000 euroja kuukaudessa. Näihin kysymyksiin tuskin kellään on vielä vastausta. KuPS tarvitsee työehtojuristien neuvoja, jos terveyskriisi pitkittyy.

Myös Suomen Cup keskeytettiin eikä otteluita pelata toistaiseksi edes tyhjille katsomoille. Nyt näyttää siltä, että pre season on suunniteltava tällä kaudella jo toisen kerran huhtikuun puolesta välistä kesäkuun alkuun. Lisäaika tasoittanee voimasuhteita. KuPS oli jo alkukaudesta kovemmassa vireessä kuin moni kilpailija. Esimerkiksi cupin lohkovaiheessa heikoilla SJK:lla ja RoPSilla on aikaa enemmän virittää pelinsä kuntoon.

Lääketiedettä opiskeleva KuPSin pelaaja Ville Saxman sanoo, että hän ymmärtää hyvin epidemian yhteiskunnalliset riskit.
– Nyt elämme poikkeusaikoja, jolloin terveysasiat ajavat urheilun ohi. Joukkue on erittäin motivoitunut harjoitteluun ja uskon, että kaikki pitävät kunnostaan huolta lenkkeilen ja kuntosalitreenein. Ulkokentät ovat avoimia ja voimme sopia palloharjoituksia pienryhmissä. Toki nämä ovat vuosilomalla vapaaehtoisia. Ammattipelaajat kyllä pitävät huolen kunnostaan, uskoo Saxman.
– Pelaajat saavat tarvittaessa lomansa aikana seuralta valmennus- ja terveysohjeita. Ja onhan pelaajilla nyt aikaa harjoitella omatoimisesti.

 

KORJAUS 19.3.2020 klo 7.43: Korjattu Ville Saxmanin nimi.