Vossikka oli entisajan taksikyyti

Kuva Kuopion satamasta 1906. Kuvan oikeassa reunassa entisaikojen vossikkakuski. Kuva: Victor Barsokevitsch / KUHMU

Vossikka on ollut osa kuopiolaista kaupunkikuvaa aina 1850-luvulta lähtien. Ennen vossikkaa käytettiin myös tavaran kuljetukseen.

Henkilö- ja tavara-ajurit eli vossikkakuskit ovat olleet osa Kuopion keskustan kaupunkikuvaa aina 1850-luvulta lähtien. Ennen vanhaan vossikkakuskeja oli useita ja he toimivat monille sen aikaisina ”takseina”. Vossikalla sai kuljettaa vain kahta ihmistä kerrallaan ja he hakivat ihmisiä esimerkiksi Kuopion satamasta torille ostoksille. Kuskit päivystivät heppoineen siellä missä nykyinenkin vossikkakuski, eli Siskotytön patsaan vieressä.
– Ennen kuskeilla oli paljon tarkkoja sääntöjä muun muassa käytöksestä ja kuorman määrästä. Kuskit seisoivat kiltisti jonossa, kukin oman hevosensa ja vaununsa vieressä, eikä parveilla saanut. Päästäkseen kuskiksi piti olla nuhteeton ja hyväkäytöksinen, kertoo vossikkakuskina viisi viimeisintä vuotta Kuopion torilla toiminut Tapio Karhunen.

Karhunen sanoo, että kuormina vossikat kuljettivat erilaista tavaraa. Jokaisella vossikalla oli rekisterinumero, jotta niin vaunujen kunto kuin kuormien määräkin voitiin tarvittaessa tarkistaa. Joidenkin tarinoiden mukaan kuskit tyhjensivät käymälöitä yöaikaan.
– Hurjimmissa tarinoissa, mitä olen kuullut on ollut niin, että osa käymälöistä on ollut lukossa, koska ihmiset ovat halunneet säilyttää ulosteet omien peltojensa ja kasvimaiden lannoitteeksi. Sitä en tiedä onko tarina tosi, mutta näin kovasti on väitetty.

Nykyisin vossikalla ajelu puhtaasti huvittelua. Vossikan kyytiin pääsee torilla kesäaikaan muutamana päivänä viikossa ja muuten Karhunen ajelee esimerkiksi hää- ja juhlakyydityksiä. Karhusen hevonen on 14-vuotias ruuna nimeltä Kesäsade.
– Kesäsade jaksaisi kunnon puolesta olla torilla vaikka joka päivä, mutta ajattelen aina myös hevosen psyykkistä puolta ja siksi emme tee ihan täyttä viikkoa.

Kuopion torin 200-vuotisjuhlassa yhtenä teemana ovat hevoset. Myös Karhusella oli tarkoitus tulla tapahtumaan Kesäsateen kanssa, mutta elämä puuttui peliin.
– Lähisuvussa tapahtui ikävä poismeno, joten asiat menivät nyt tärkeysjärjestykseen. Muuten olisimme ehdottomasti Kesäsateen kanssa tulleet paikalle.

Ylen arkistosta löytyy vuonna 2013 tehty juttu jossa kerrotaan, että vuonna 1851 Kuopion maistraatti hyväksyi vossikkakuskiksi pyrkineen Abraham Rahikaisen hakemuksen. 1900-luvun loppupuolella vossikkaa ovat ajaneet muun muassa Ville Lappalainen ja Hannu Poutiainen. Poutiaisen kuskikauden jälkeen Kuopio oli ollut ilman vossikkaa parin vuoden ajan. Vuonna 1997 ja perinteelle haluttiin kuitenkin jatkaja. Kaupunginvaltuutettu Markku Söderström pyysi tehtävään nyt jo edesmennyttä Matti Niirasta. Niiranen ajoi vossikkaa Kuopiossa 16 vuoden ajan ja Tapio Karhunen on hänen jatkajansa.