Vuosien vääntö hotellilaivasta päättyi

Hotellilaiva Wuoksi saa vihdoin tulla Kuopioon ja Ismo Apell on siitä tyytyväinen. Kuva Lauri Qvick

Apellin hotellilaiva saa seilata Kuopioon.

Ismo Apellin hotellilaiva Wuoksi on saanut rakennusluvan Kuopion satamaan. Lupa vaaditaan, jotta hotellilaivan saa sijoittaa matkustajasatamaan.
– Seuraava pykälä on nyt saada laiva hinattua Kuopioon ja sitten kaupungin rakennusvalvonnan tarkastukset läpi. Satamassa pitää tutkia, minkälaisia teknisiä muutoksia tarvitaan esimerkiksi sähkö- ja vesijärjestelmiin, Apell kertoo järjestelyjen lomassa.

MIKÄLI kaikki onnistuu suunnitelmien mukaan, hotellilaiva olisi Kuopiossa toimintavalmiina kuukauden sisällä. Hotellilaiva on toiminut elokuusta 2016 Iisalmessa, ympäri vuoden, kuten aiemmin muuallakin.
– Ympärivuotisuus on toiminut aina ennenkin, joten sillä mennään. Talvella laiva ei luultavasti toimi yleisenä kahviona, vaan ainoastaan hotellina. Kesällä laivaa on tarkoitus käyttää myös kahvilana, Apell kaavailee.
Mies kertoo, että vuosi Iisalmessa on mennyt hyvin. Yhteistyö Iisalmen kaupungin kanssa toimi jouhevasti ja sitä Apell kiitteleekin.
– Kaikki toimi mainiosti ja hotellilaiva oli täyteen buukattu kesä–elokuun.

APELL on iloinen, että vuosia jatkunut prosessi saada laiva Kuopioon on nyt ohi. Viikkosavo uutisoi Apellin laivasuunnitelmista ensi kertaa jo marraskuussa 2015. Hotellilaivan sijoittamista Kuopion satamaan vastusti aluksi kiinteistöosakeyhtiö Musta Rudolf. Se valitti asiasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, mutta oikeus hylkäsi valituksen. Tämän jälkeen Musta Rudolf teki vielä oikaisuvaatimuksen Kuopion kaupungin laivalle myöntämästä poikkeamisluvasta, mutta kaupunkirakennelautakunta hylkäsi sen.
– Nyt asia on saatu sovittua myös Mustan Ruudolfin väen kanssa, eikä minulla ole mitään hampaankolossa. Hyvällä mielellä voin aloittaa heidän naapurinaan, Apell sanoo.

HOTELLILAIVA Wuoksia on pyöritetty perheyrityksenä. Laivan saaminen Kuopioon lyhentää perheenjäsenten työmatkaa tuntuvasti.
– Tytöt ovat pyörittäneet laivaa ja minä olen ollut ikään kuin talonmies Pikkaraisena. Kyllä tilanne nyt helpottuu kaikkien kannalta, kun ei tarvitse matkustella niin paljon. Minulla kun vielä kesäteatterihommatkin siirtyvät Rauhalahteen, niin kaikki on lähempänä, Apell iloitsee.