Yhden aikakauden päätepiste

Kuolinilmoitusten kertomaa: HS 3.5.2020 ekonomi Jaakko Kentala 11.7.1938–23.4.2020 ja SS 16.5.2020 Osmo Jääskeläinen.
Miten ne liittyvät Kuopioon? Molemmat henkilöt olivat 1970-luvun kuopiolaisia julkisuuden henkilöitä.
Kirjapaino Savon viimeinen toimitusjohtaja oli Jaakko Kentala. Hän päätti aikoinaan Kuopion kirjapainohistorian suuryhtiön Kirjapaino Savo Oy:n hakeutumisesta konkurssiin.
Saastamoinen yhtiöt viimeinen toimitusjohtaja oli Osmo Jääskeläinen, joka joutui viimeistelemään yksin satavuotiaan yrityksen lopetuksen.
He molemmat olivat Kuopion liike-elämään liittyvien suuryhtiöiden viimeisiä mohikaaneja. He olivat joutuneet yhtiöittensä toimitusjohtajaksi, joilla oli olosuhteiden muututtua käsissään uppoava laiva. Konkurssit olivat ainoat vaihtoehdot.
He olivat joutuneet yhtiöittensä saattohoitajiksi. Ikävään ja hankalaan rooliin.
Kirjapaino Savon historia alkaa vuodesta 1878 ja päätyy vuoteen 1972.
Kirjapainosta käytiin viime vuosisadan alkupuolella taistelu monarkistien ja tasavallan kannattajien kesken. Vuonna 1937 kansallinen kokoomus osti osake-enemmistön. Liikemiehet Janne Vartiainen (Pohjois-Savon Rautakauppa Oy), Hallmanit ja Saastamoiset olivat myös mukana.
Kirjapaino Savon toimitusjohtajana oli 1960-luvun lopulle sakka kauppaneuvos Juuso Koistinen, entinen suojeluskuntapäällikkö, johon Kuopion liikemiesjohtajat luottivat. Hän sai neuvoteltua kannattavat puhelinluetteloiden painatussopimukset suurempien kaupunkien puhelinyhdistysten kanssa.
Kuopiossakin kevätkaudella tarjoutui lukuisille kotirouville edullista kausityötä luetteloiden oikolukemisessa.
Kirjapainotekniikka kehittyi ja ladontasysteemeistä siirryttiin offsettekniikkaan. Kirjapaino Savolle päätettiinkin rakentaa uudet modernit tilat uusilla tekniikoilla Tulliportinkadun ja Kuninkaankadun kulmaan.
Uusi toimitusjohtaja Kentala tuli virkaansa tämän uudistuksen kynnyksellä. Mutta samoihin aikoihin puhelinluetteloiden painatussopimuksesta käytiin valtakunnallisesti kovaa taistelua ja sopimukset eivät enää jatkuneet automaattisesti kirjapaino Savo Oy:lle. Miljoonien investoinnit oli tehty ja nuori toimitusjohtaja joutuikin toteamaan konkurssin välttämättömyyden. Kilpaileva Savon Sanomat osti konkurssipesän ja Sanomalehti Savo lakkasi seitsenpäiväisenä lehtenä. Päätoimittaja Paavo Eerikäisestä tuli Savon Sanomien kolumnitoimittaja.
Yksi aikakausi oli päättynyt ja viimeisen mohikaanin elämänkaari päättyi nyt.
Jaakko Kentalasta, pohjalaisesta musiikki- ja kulttuurisuvun edustajasta kaavailtiin myös Kokoomuksen uutta kansanedustajaa. Hänen sisarensa oli Irma Rewell, kuuluisa oopperalaulaja ja voimistelunopettaja.
Mutta pohjalainen Jaakko Kentala ei saanut savolaisten luottamusta vaaleissa 1972.

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja eläkkeellä oleva kaupunkisuunnittelija.