Ylypeesti savolaenen

Muistan lapsuudesta sen, kun eteläsuomalaisten serkkujeni kanssa aina tapasimme mummolassa käydessämme. Joskus serkut yltyivät oikein tarkoituksella vääntämään stadin slangia, ja savolaistytöstä tuntui, kuin olisivat vierasta kieltä puhuneet. Mutta kylläpähän se meni toisinkin päin; jos minä innostuin hirveellä tahilla huastelemmaan savvoo, niin ihan yhtä vaikee olj niitten perässä yrittee pysyä.

Vaikka en puhukaan yhtä hyvin savoa kuin vanhemmat täkäläiset, niin olen silti aina mielellään yrittänyt harjoittaa sitä taitoni rajoissa. Olisi sääli, jos ainutlaatuiset murteemme häviäisivät. Onneksi esimerkiksi Suomen murteiden sanakirjan päätoimittaja Heikki Hurtta on kommentoinut, että murteiden muuttuminen yleiskieleksi ei ole näköpiirissä. Sen sijaan on todennäköistä, että vanhankantaisia piirteitä ja sanastoa häviää yhteiskunnan muuttuessa.

Oikeaa Savon murteen juhlaa päästään viettämään tällä viikolla, kun torilla juhlitaan kolmipäiväistä murreviikkoa. Murreviikko alkaa huomenna torstaina. Äänessä torilla ollaan päivittäin kello 12–13.30. Murreviikkoa on pidetty yhtäjaksoisesti vuosituhannen vaihteesta saakka, ja Savon murteen lisäksi torilla on kuultu aina myös muita murteita.

Torstaina murretorin avaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, minkä jälkeen savoa huastetaan useamman hengen voimin tämän vuoden murremestari Mikko Kokkosen johdolla. Perjantaina lavalle nousee muun muassa Nilsiän laulava pussihousukerho ja lauantai on perinteisesti vahvasti karjalainen päivä.

Ollaan ylpeitä Savon kielestämme ja muistetaan ylläpitää ja vaalia sitä!

Kirjoittaja on toimittaja.