Yötarhantien huomaamaton töyssy huolettaa Jynkässä

Yötarhantien hidastetöyssy erottuu heikosti.

Jos nopeusrajoitus on korkeintaan 30 kilometriä tunnissa, ei töyssystä tarvitse varoittaa erikseen liikennemerkillä.

Viime vuoden loppukesästä Jynkän Yötarhantielle rakennettujen hidastetöyssyjen heikko merkitä on herättänyt huolta asukkaissa. Töyssyt eivät juuri erotu tiestä ja niiden pelätään olevan turvallisuusriski. Varsinkin mopopoikien ja -tyttöjen pelätään kaatuvan niihin.
Viikkosavo kysyi kaupungin suunnitteluinsinööri Paula Liukkoselta, miksi töyssyt on merkitty maastoon niin heikosti.
Liukkonen ei tiennyt yksittäisen töyssyn tilanteesta, mutta totesi, että joissain äskettäin rakennetuissa töyssyissä ei merkintöjä ole vielä ennätetty tekemään. Myöhemmin hän palasi asiaan sähköpostilla:
– Maastossa on suunnitelman mukaiset liikennemerkit. Saamieni tietojen mukaan töyssyjen viisteosaan on tarkoitus maalata ruudukot lähipäivinä, Liukkonen vastasi perjantaina.

YÖTARHANTIELLÄ nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa. Tieliikennelain mukaan hidastetöyssystä ei tarvitse liikennemerkeillä erikseen varoittaa, mikäli tien nopeusrajoitus on enintään 30 km/h. Mikäli nopeusrajoitus on 40 km/h, töyssystä tulee varoittaa hidastejakson alkaessa. Sitä korkeammilla nopeusrajoitusalueilla tulee jokaisesta töyssystä varoittaa erikseen liikennemerkillä.
– Tieliikenneasetuksessa puolestaan määrätään, että töyssy, korotettu suojatie tai muu vastaava rakenne merkitään ruutumerkinnällä, Liukkonen kertoo.

KUOPION kaupungille tulee aika ajoin toiveita hidastetöyssyjen rakentamisesta. Liukkonen kertoo, että uusille asuinalueille töyssyt suunnitellaan usein jo katusuunnitteluvaiheessa.
Aika ajoin myös vanhoille asuinalueille toivotaan töyssyjä liikenneturvallisuuden vuoksi.
– Joinakin vuosina toiveita uusien töyssyjen rakentamisesta tulee jopa kymmenen. Toisina vuosina toiveita tulee vain muutamia.
Liukkonen sanoo, että bussireiteille töyssyjä ei mielellään rakenneta.
– Töyssyt ovat bussikuskien ja bussilla matkustavien harmina.