Yv, av mittoihin asti

Otsikon kirjainkoodit ovat varmaan monelle hepreaa, mutta erittäin tuttuja Facebookin-kirppisryhmäläisille. Yv tarkoittaa yksityisviestiä ja av alustavaa varausta. Monesti tähän vielä lisätään määre mihin saakka tuote varataan, eli esimerkiksi siihen saakka, kunnes saa tarkentavan tiedon vaikkapa vaatteen koosta.

Kun asetin ihka ensimmäisen myynti-ilmoitukseni Facekirpparille, innostuin suorastaan, kun yv:tä ja av:ta alettiin kommentoida kuvaan sen minkä kerettiin. Ajattelin, että tämähän on nopeasti selvä peli: Tuotteesta on niin monta varausta, että varmasti joku ottaa. Kun sitten aloin kontaktoida ostajia, tuli pakit kerta toisensa jälkeen. Vaate ei ollutkaan oikean kokoinen, mies ei antanutkaan lupaa ostaa uutta pöytää tai ei olekaan autoa, jolla varattu sohva saadaan kuljetettua.

Raivostuttavinta on, jos ostaja on luvannut noutaa tuotteen ja viestinvaihtoa käydään viimeiseen saakka, mutta lopulta ostaja vain jättää tulematta. Että kiitti vaan sullekin! Ja eikun yhteys seuraavaan varaajaan. Aika rasittavaa loppupeleissä.

Poliisi on vastikään muistuttanut, että kevät virkistää nettikauppaa, valitettavasti myös niitä petollisia kauppiaita. Jälleen kerran poliisi kehottaa varovaisuuteen, etenkin, jos rahoja pitäisi lähetellä ennen kuin tuotteen on saanut nähdä omissa käsissään. Paras tapa olisi hoitaa kaupanteko kasvotusten. Myyjäosapuolta voi myös tutkia etukäteen, varsinkin, jos toiminta vaikuttaa epäilyttävältä. Keskustelufoorumeilla on usein keskusteluja petollisista kauppiaista.

Kirpparitoiminta on kuitenkin eettisesti kannatettavaa ihan jo ympäristön takia, joten toivottavasti jokainen myyjä ja ostaja toimisi moraalisesti oikein. Jouhevia kauppoja kaikille!

Kirjoittaja on toimittaja.