Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kun koira nappasi ylivoimaisen ykkössijan Vuoden kuopiolainen -kisassa – Myös soraääniä on kuulunut valintakriteereistä

Aku-koiran hellyttävä tarina puri ihmisiin, jotka äänestivät Espanjasta koiratarhalta Savon ytimeen tuodun hännänheiluttajan ykkössijalle perinteisessä Vuoden kuopiolainen -äänestyksessä viime vuoden lopussa. Lukuisat ihmiset myös ehdottivat Akua mukaan Vuoden kuopiolainen 2022 -kisaan, kun Viikkosavon toimitus pyysi lukijoiltaan vinkkejä ehdokkaista.

Ja niinhän siinä kävi, että Aku pesi ansioituneet ja mainiot kuopiolaiset huippu-urheilijat ja kaupungin aktiiviset kehittäjät 531 äänen saaliillaan. Olympiavoittaja, maastohiihtäjä Iivo Niskanen sijoittui toiseksi 343 äänellä.

Perusteluissa äänestäjät totesivat Akun luovan hyvää mieltä ympärilleen ja seuraajilleen sekä tuovan nykyistä kotikaupunkiaan näyttävästi ja positiivisesti esille. Äänensä antaneet korostivat myös sitä, että Aku toimii hyvän lähettiläänä maailman menossa, missä valitettavasti riittää myös paljon surua ja murhetta.

Tämä aika tarvitsee hyvän mielen tempauksia ja versovia huumorinkukkia.

Myös soraääniä on kuulunut Akun valintaan ja etenkin kisan valintakriteereihin liittyen. Jotkut ovat pohtineet, olisiko parempi, että ihmisille ja eläimille olisi omat sarjansa. Mietintämyssyssä on hautunut myös kysymys, voiko ihmisen ja eläimen ansioita verrata yhteismitassa. Toisaalta samaan hengenvetoon on muistutettu, että vuonna 2019 Vuoden kuopiolaiseksi valittiin myös koira, Kuopion kaupunginkirjastossa työskennellyt lukukoira Sylvi. Aikaisempina vuosina on myös pohdittu, pitäisikö Vuoden kuopiolaiseksi valitun olla syntyperäinen, paljasjalkainen kuopiolainen.

Me täällä toimituksessa ajattelemme, että kuopiolaisuus on myös mielentila, jonka voi omaksua vaikuttaessaan Kuopiossa ja tehdessään töitä Kuopion ja sen asukkaiden menestyksen eteen. Tänä päivänä ihmiset ovat myös monipaikkaisia, ja identiteetin palikoita kootaan jopa useilta eri paikkakunnilta. On synnyinpaikkakunta, työskentelypaikkakunta, asuinpaikkakunta ja mökkipaikkakunta. Myös paluumuuttajilla on paljon annettavaa kotiseudulleen. Piipahdukset muualla laajentavat näkökulmaa. Kotiin tuliaisina voi olla mukana käyttökelpoisia ja jalostettavia kehittämisideoita.

Otamme kilpailun kehittämisideat ja ehdotukset kuitenkin ilolla, kiitollisina ja uteliaina vastaan. Onhan kisaa käyty jo kymmenen kertaa, joten uudistumisellekin löytyisi varmasti paikkansa perinteitä unohtamatta.

Ihmiset rakastavat tarinoita, joissa riittää käänteitä, yllätyksiä ja tunteita. Moni on kertonut, kuinka kiinnostavaa ja innostavaa on ollut seurata espanjanmastiffi Akun matkaa isäntänsä kanssa mopoautolla kohti Kuopiota. Kuopion torilla oli valtavasti ihmisiä vastaanottamassa lempeillä silmillään katsovaa Akua ja hänen sympaattista, ideoita pursuavaa matkakaveriaan.

Tämä aika tarvitsee hyvän mielen tempauksia ja versovia huumorinkukkia. Arjen yksitoikkoisen puurtamisen keskellä on hyvä, jos joku meitä säväyttää ja jopa ravistelee antamaan tunteille tilaa. Näyttää siltä, että koira on edelleen ihmisen paras ystävä.