Soili ja Risto siivoavat omaksi ilokseen Valkeisenlampea: ”Tästä tulee hyvä mieli”

Soili Meklin ja Risto Korhonen ovat kesän ajan haravoineet levää pois Valkeisenlammesta.

Perjantai-iltana Valkeisenlammen rannalle on kokoontunut paljon ihmisiä nauttimaan lämpimästä syyskelistä. Yksi pariskunta herättää huomion: He työskentelevät rannalla haravoiden kanssa hiki hatussa kuin kaupungin puistotyöntekijät konsanaan.

– Käymme omaksi iloksemme aina välillä kunnostamassa tätä rantaa. Haravoimme pintaan noussutta levää, nostamme sen pressun päälle ja viemme sen pois rumentamasta ympäristöä. Tavoitteena on estää lammen rehevöitymistä, Risto Korhonen ja Soili Meklin kertovat.

Edellisinä kesinä Valkeisenlampea on ollut kunnostamassa isompikin talkooporukka, mutta tänä kesänä talkoot jostain syystä jäivät toteutumatta. Korhonen ja Meklin ovat kuitenkin keskenään käyneet siivoamassa rantaa. He haravoivat vain pintaan noussutta irtonaista viherlevää, sillä pohjan myllääminen voisi vapauttaa ravinteita lampeen. Levän poistoon he ovat aikoinaan kysyneet kaupungin ympäristöviranomaiselta ohjeet ja luvan.

–Kuljetamme levät pressulla yhteen kasaan rannalle. Siitä Mestarin työntekijät käyvät ne hakemassa ja vievät kompostiin kaatopaikalle.

Korhonen arvioi, että he ovat kesän aikana haravoineet lammesta pois satoja kiloja levää. Hän sanoo, että levän poisto on hyvää liikuntaa iltalenkkien yhteydessä.

– Sanomme aina ystäville, että menemme leväilemään, Korhonen naurahtaa.

Tämä on hyvää liikuntaa ja mielen lepoa konttori-ihmiselle.

Risto Korhonen

Korhosen ja Meklinin työskentely herättää joka kerta ohikulkijoiden uteliaisuuden. Monet tulevat kyselemään ja ihmettelemään, miksi joku haluaa siivota lampea omalla ajallaan. Talkoolaiset sanovat, että oman lähiympäristön siivoamisesta tulee hyvä mieli.

– Olemme tästä lammesta ja puistosta ylpeitä ja Mestarin väki pitää muutoin puistosta tosi hyvää huolta. Halusimme itsekin osallistua lammen puhtaanapitoon, siitä tulee hyvä mieli itselle ja muille.

Levän poisto on myös hyvää liikuntaa.

– Jokainen voi tehdä jotakin lähiympäristönsä eteen. Tämä on hyvää liikuntaa ja mielen lepoa konttori-ihmiselle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut