Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt puhuu mediakohun keskelle joutunut pastori Kari Kuula

”Kyllä, kadun sitä, millä tavalla kirjoitin”, sanoo Puijon kirkon entinen kappalainen Kari Kuula, jonka kolumnista nousi iso kohu.

Entinen Puijon kirkon kappalainen, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva pastori Kari Kuula nousi reilu viikko sitten melkoiseen mediamylläkkään kolumninsa vuoksi.

Kirkko ja kaupunki -lehden verkkokolumnissaan Eläinten tehollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun Kuula kritisoi ärhäkkäästi lihan tehotuotantoa ja lihansyöntiä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK reagoi kirjoitukseen voimakkaasti ja uhkasi ryhtyä oikeustoimiin. Johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila tulkitsi Maaseudun tulevaisuudessa kirjoituksen olevan ”käytännössä kunnianloukkaus ja kiihotus yhtä ammattiryhmää vastaan”. MTK uhkasi kannella tapauksesta myös tuomiokapituliin.

Pian sen jälkeen Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki poisti kirjoituksen verkosta ja kommentoi julkisuuteen, että oli virhe päästää kolumni läpi. Myös useampi piispa sanoutui irti Kuulan kirjoituksesta.

Myöhemmin julkinen keskustelu alkoi sosiaalisessa mediassa kääntyä Kuulan puolelle. Monet näkivät tapauksen sananvapauden rajoittamisena ja tapauksesta kirjoitettiin monissa isoissa valtakunnallisissa medioissa.

Viikkosavo soitti Kuulalle viime lauantaina ja pyysi tätä kertomaan ajatuksiaan nyt, kun kohu on hieman laantunut. Kuula vastaa puhelimeen kotonaan Tuomarilassa Kauniaisten vieressä, jonne hän muutti Kuopiosta vaimonsa Pirjon kanssa kolme vuotta sitten.

Mielestäni kyse ei ole sananvapaudesta. Kari Kuula

Kuula tunnetaan taitavana ja terävänä sanankäyttäjänä ja hän on vuosikymmenet kirjoittanut kolumneja eri lehtiin.

– Kolumni on genre, joka on uutisjuttua tai tutkivaa artikkelia terävämpi, särmikkäämpi ja yksinkertaistavampi, Kuula kommentoi.

Lihantuotantoa käsittelevää kolumnia Kuula oli pohtinut jo tovin. Onhan lihansyönnin vähentämisestä ympäristösyiden vuoksi puhuttu jo pitkään. Kuulaa kiinnostaa myös viimeaikaiset tutkimukset eläinten tietoisuudesta.

Kolumnissaan hän käsitteli eläinten kohtelua teologisesta näkökulmasta.

– Uudempi teologinen koulukunta ajattelee niin, että eläimiä ei ole luotu ihmisiä varten. Onhan maapallolla elänyt tuntoisia olentoja jo miljoonia vuosia ennen ihmisen luomista. Eläinten kanssa pitää elää sovinnollisessa symbioosissa, Kuula sanoo.

Kolumnistaan syntynyttä mielipahaa Kuula harmittelee. Vaikka hän pitää aihetta tärkeänä, hän kokee, että hänellä tapahtui sanojen asettelun kanssa retorinen tapaturma.

– Kirjoitukseni viesti oli tarkoitus kohdistua meille kuluttajille, mutta sen saattoi ymmärtää niin, että kritisoin maatalousyrittäjiä. Tajusin itse vasta jälkeenpäin, että olin muotoillut tekstin puutteellisesti. Harmitti, millaisen mielipahan tuotin maataloustuottajille.

Kadutko siis, että kirjoitit kolumnin?

–Kyllä, kadun sitä, millä tavalla kirjoitin. Mutta itse asia pitää paikkansa.

Kuula itse ei halua asettua sananvapauden sankariksi.

– Helposti ihmiset alkavat näkemään, että tässä nyt on sankaripappi, joka ajatteli pelottomasti. Ja häntä vastassa ovat pahat piispat ja päätoimittaja, jotka irtisanoutuvat tekstistä. Ja MTK, joka isona organisaationa on noussut yhtä sankaria vastaan. Nämä ovat harhaisia mielikuvia.

Kuula ei myöskään koe, että häntä olisi sensuroitu tai kielletty puhumasta. Hänen mielestään päätoimittajalla oli hyvät syyt vetää kolumni pois. Ja piispoilla hyvät syyt sanoa, että nyt mentiin överiksi.

– Mielestäni kyse ei ole sananvapaudesta, vaan sanomisen tavan kauneudesta. Tässä epäonnistuin omassa kolumnissani. Kirkollinen pyynti on, että puhuttaisiin toisillemme kauniimmin.

LUE MYÖS VIIKKOSAVON PÄÄTOIMITTAJAN KIRJOITUS AIHEESTA ALLA OLEVASTA LINKISTÄ.

.

Lehteäkin saa arvostella