Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tällaisiin busseihin on tottunut ulkomailla" – uusi hop-on hop-off -bussi aloitti Kuopiossa

Uusi hop-on hop-off -linjuri liikennöi sesonkiaikoina vuoden 2022 syksylle asti.

Ilomantsista Kuopioon lyhyelle lomalle tulleet Tuomas Niiranen, Marjo Niiranen ja Pertti Vatanen olivat maanantaina liikenteessä Kuopiossa vasta kiertämisen aloittaneella hop-on hop-off -bussilla. Seurue saapui Kuopioon omalla autolla, mutta se sai ainakin maanantaina jäädä odottamaan majapaikkaan.

– Olemme Sawohousessa yötä. Heti kun näin, että täällä on tällainen, sanoin että mennään tuolla. Ei tarvitse stressata parkkipaikan etsimisen kanssa, Marjo Niiranen perustelee.

– Tällaisiin busseihin on tottunut ulkomailla ollessa. Hirmu kätevää, Pertti Vatanen komppaa.

Hop-on hop-off -bussi on Savonia-ammattikorkeakoulun, yrittäjien ja kaupungin yhteistyöhanke. Vihreäksi teipattu linjuri kiertää keskustan ja lähiympäristön kohteita joka päivä viidesti päivässä elokuun loppuun asti.

– Kuopion matkailussa noustaan tämän myötä uudelle levelille. Kaikissa suurissa kaupungeissahan on tällaisia, ja nyt Kuopiossakin, projektipäällikkö Tiina Kuosmanen hehkuttaa.

Erityiseksi helmeksi Kuosmanen nostaa sen, että osa etapeista taittuu halutessa myös laivalla bussin sijaan. Laiva kulkee kaksi kertaa päivässä satamasta Saanan kautta Rauhalahteen ja takaisin.

Hirmu kätevää.

Kuosmanen pyytää käyttäjiltä kuitenkin tarpeen vaatiessa kärsivällisyyttä.

– Kun tätä tänä kesänä tehdään ensimmäistä kertaa, niin meillä on käytettävissämme vain yksi bussi ja yksi 80-paikkainen laiva. Paikkoja on rajoitetusti.

Asiakasmääriä kuitenkin seurataan tarkkaan. Kuosmanen kertoo, että tarvittaessa bussien määrää saatetaan kasvattaa jo tänä kesänä niin, että kiireisimmät vuorot ajetaan tehostetusti.

Kuopio – eurooppalainen suurkaupunki

Hanke käynnistyi, kun yrittäjät ottivat Savoniaan yhteyttä keväällä 2020 ja esittivät idean hankepohjaisesta yhteistyöstä.

– Viime elokuusta asti on pidetty eri näköisiä aivoriihiä yrittäjien kanssa ja pohdittu, mitä kaikkea tässä alettaisiin tehdä, Kuosmanen kertoo.

Alusta asti oli selvää, että konseptiin sisältyisivät sekä bussi että laiva. Molempien kyytiin pääsee samalla lipulla.

Laiva oli myös Ilomantsin seurueen tähtäimessä.

– Kävimme juuri Puijolla. Tarkoituksena on mennä puoli kuuden laivaan – siihen asti kiertelemme keskustaa, Marjo Niiranen kertoo.

Hop-on hop-off -bussi kytkeytyy osittain parhaillaan käynnissä olevaan Lakeland 2 -hankkeeseen. Suoraa yhteyttä hankkeiden välillä ei ole, mutta molemmilla on sama suunta: kasvattaa Kuopion kiinnostavuutta kansainvälisten matkanjärjestäjien silmissä.

– Meistä tuntui, että aika on kypsä hop-on hop-off -bussille. Tämä kesä mennään luultavasti pääosin kotimaisten matkailijoiden kanssa. Uskomme kuitenkin, että kesällä 2022 alkaa olla enemmän kansainvälisiä matkailijoita, jotka hyödyntävät tätä konseptia, Kuosmanen kertoo.

Bussi kiertää hankkeen puitteissa viimeistä kertaa syyslomalla 2022. Sen jälkeen katsotaan, täyttyivätkö odotukset. Tavoite on, että toiminta jatkuisi hankkeen jälkeen yritysten ja mahdollisesti kaupungin rahoittamana.