Osa-aikainen poliitikko tienaa enemmän kuin sairaanhoitaja

Aleksi Eskelinen saa ainakin 6400 euroa/kk poliittisista töistä. Allu Koskinen ansaitsee 50% osa-aikaisena poliitikkona 3700 euroa/kk.

Julkisuudessa on toistuvasti kerrotettu, että päätoimiselle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle maksetaan 5000 euron kuukausipalkkaa. Summaan ei ole laskettu kokouspalkkioita, joita kaupunginhallituksen puheenjohtajistolle ja muille poliitikoille kertyy runsaasti. Aleksi Eskelisen keskimääräiset kuukausitulot nousevat vähintään 6400 euroon kuukaudessa.

Tähän laskelmaan ei ole otettu huomioon lomarahoja sekä seminaareista, iltakouluista ja kyselytunneista tulevia palkkioita. Vuosiansiot on laskettu vuoden 2021 kokouskertymän perusteella.

Eskelinen saa puheenjohtajan 60 000 euron vuosipalkan lisäksi 39 hallituksen kokouksesta 10 237 euroa kokouspalkkioita, omistajaohjausjaoston 10 kokouksesta 1750 euroa, tilatyöryhmän puheenjohtajuudesta 10 kokoontumiskerrasta 2625 euroa sekä valtuuston 10 kokouksesta 1750 euroa. Yhteensä hänen vuosiansionsa nousee 76 362 euroon, mikä nostaa hänen kuukausiansionsa noin 6400 euroon.

Henkilökohtaista kokoustuloa pienentävät poliitikoiden maksavat 10–20 % suuruiset puolueverot kokouspalkkioista. Puolueveron on vähennyskelpoinen kulu verotuksessa. Eskelinen muistuttaa, että virallisten kokousten ulkopuolella poliitikko tekee runsaasti poliittista työtä sidosryhmien, toisten poliitikkojen, viranhaltijoiden ja kuntalaisten kanssa.

– Puheenjohtaja joutuu pitämään yhteyttä viranhaltijoiden ja hallituksen jäseniin. Perehtyminen vie rajattomasti aikaa. Monet poliitikot suhtautuvat työhönsä intohimoisesti eikä työtunteja lasketa.

Perehtyminen vie rajattomasti aikaa.

Hallituksen 1. varapuheenjohtaja Allu Koskinen on tehnyt 50 prosentin osa-aikaisen työsopimuksen, mistä hän saa 2500 euron kuukausipalkan eli 30 000 euroa vuodessa. Hallituksen 39 kokouksesta Koskinen saa kokouspalkkioita 6825 euroa, omistajaohjausjaoston puheenjohtajan tehtävistä 2625 euroa, valtuuston kokouksista 1750 euroa, 6 yhteistyötoimikunnan kokouksesta 1050 euroa ja tilatyöryhmän jäsenyydestä 1750 euroa. Yrittäjänä ja eri yhtiöiden omistajana toimiva Koskinen saa pelkistä poliittista töistä vuodessa noin 44 000 euroa. Kuukaudessa Koskinen tienaa poliittisista 50% osa-aikaisista töistä varovasti arvioiden 3700 euroa.

– Tällaisten luottamustehtävien hoitaminen on mahdollista yrittäjänä, koska voin itse suunnitella yrittäjänä ajankäyttöni. Viralliset kokousten päivämäärät ovat tiedossa puoleksi vuodeksi kerrallaan. Resurssien antaminen poliitikoille on oikea suuntainen tapa vahvistaa demokratiaa ja tehdä työtä kuntalaisten eteen.

Tiina Kaartinen on hallituksen 2. varapuheenjohtaja ja päiväkodin johtaja kaupungin virassa. Kaartinen saa palkkaa poliittista tehtävistä 25 prosentin osa-aikaisuuden mukaan. Kaartisen virasta on vastaavasti vähennetty 25 prosentin työpanos, jonka hoitaa hänen varajohtajansa päiväkodissa.

Kaartinen tienaa politiikasta vuodessa 15 000 euroa/kk palkkaa, hallituksen kokouksista 6825 euroa, valtuustosta 1750 euroa, 6 yhteistyötyötoimikunnan puheenjohtajuudesta 1575 euroa, lähidemokratiajaoksen puheenjohtajan pestistä 1045 euroa vuodessa. Yhteensä hän ansaitsee vuodessa politiikasta 26 195 euroa, mikä tietää 2182 euroa kuukaudessa.

Minulle tämä osa-aikatyö sopii hyvin.

– Minulle tämä osa-aikatyö sopii hyvin. Nyt ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, kun joutuu olemaan poliittisten tehtävien vuoksi pois kaupungin vakituisesta virasta. Enemmän tienaisin, jos olisin kokopäivätoimisesti virkatöissä, sanoo Kaartinen.

Kuntatehtävien lisäksi valtuutetuille voi kasaantua edustuksia kuntayhtymissä ja mandaatteja tulevassa sote-hyvinvointialueilla.

Kansanedustajalle 20 000 euron lisäliksat

Valtuuston puheenjohtajalla, kansanedustaja Tuula Väätäisellä olisi ollut mahdollisuus osa-aikaiseen poliittiseen työhön. Kansanedustajana hän valitsi 10 000 euron vuosipalkkion. Valtuuston 10 kokouksesta Väätäinen saa kokouspalkkioita noin 2625 euroa ja istuessaan puheoikeudella 39 kertaa hallituksen pöydässä, kertyisi korvauksia vuodessa 6825 euroa. Kansanedustajan palkan lisäksi hän kuittaa Kuopion poliittisista tehtävistä bruttona 19 450 euron tulot. Kansanedustajille on varattu maanantaipäivä kunnallisia tehtäviä varten.

Kaupunginhallituksen jäsenet saavat 4000 euron suuruisen vuosikorvauksen ja kokouskorvauksia 6825 eurolla. Lisäksi he ovat hallituksen edustajina heille määrätyissä lautakunnissa, joista he saavat 125 euroa kokouksesta. Lautakunnissa voi olla 12 kokousta vuositasolla, joista hallituksen jäsen voi saada noin 1500 euroa. Hallituksen jäsen bruttotulot liikkuvat ainakin 12 325 euroa.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja saa lisäksi 2000 euron vuosipalkkion. Kaiken kaikkiaan valta näyttää keskittyvän yksille ja samoille. Johtavien poliitikkojen työaika on pitkälti heidän omalla vastuullaan ja se, miten he aikatauluttavat siviilityönsä ja poliittiset tehtävänsä. Lue lisää aiheesta Ismo Vornasen kommentista tästä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut